НОВИНИ

Областният управител на Пловдив инспектира възстановяването на карловски села

областният управител пловдив инспектира възстановяването карловски села
Снимка: Областна администрация Пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
13:43, 04.08.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Областният управител на област Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев инспектира напредъка на възстановителните работи в карловските села, които пострадаха тежко при наводненията на 2 септември миналата година.

Заедно с кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и заместник областния управител Атанас Ташков посетиха селата Каравелово, Богдан и Слатина, за да се запознаят на място как вървят строителните дейности по обновяване на улиците, мостовете, обезопасяването на коритата на реките, деретата и обществените сгради.

По данните на кмета на Карлово се работи по десетки обекти в трите села, извършено е проектиране, подготвени и реализирани са 30 обществени поръчки (от общо 40 проекта). Общата стойност на приключили търгове по ЗОП е 42 млн. лв.

Д-р Кабаиванов припомни, че за възстановяването на засегнатите села са необходими общо над 60 млн. лв. Бедствието причини сериозни материални щети на инфраструктурата - съборени бяха 21 моста. Разрушени или тежко пострадали са 37 улици с обща дължина над 20 км и площ над 74 500 кв. метра. Бедствието унищожи около 6 км водопроводна мрежа. Отнесени бяха около 280 електрически стълба. Пострадаха осем обществени сгради – 3 читалища, три клуба по интереси, спортна зала, детска градина.

„Община Карлово в момента е на етап възстановяване на инфраструктурата и се полагат огромни усилия, свършена е сериозна работа за близо една година, но е необходимо да се ускори самото строителство, тъй като хората са преживели много и очакват по-бързо нормализиране на живота им“, коментира Зюмбилев.

Като приоритет той посочи реконструкцията на мостовете и улиците в самите населени места.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юношите ни до 16 години започват днес участието си на европейското първенство по баскетбол Дивизия Б
Юношите ни до 16 години започват днес участието си на европейското първенство по баскетбол Дивизия Б
Неизвестен шофьор удари две сърни на пътя, едното животно загина
Неизвестен шофьор удари две сърни на пътя, едното животно загина