НОВИНИ

Областният управител на Варна обжалва в съда решения на Общинския съвет за продажба на общински имоти

областният управител варна обжалва съда решения общинския съвет продажба общински имоти
bnt avatar logo
от БНТ
14:22, 08.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

16 от 19 решения на Общински съвет - Варна за продажба на общински имоти ще обжалва в съда областният управител на Варна Благомир Коцев. Решенията са за продажба на общо 140 декара общински терени.

Това са парцели, които се намират предимно в градската част. Днес е последният ден, в който областната администрация трябваше да реши дали ще обжалва двете докладни записки, свързани с продажбата на общинските имоти и тегленето на нов заем от Община Варна от 80 милиона лева.

Благомир Коцев заяви, че могат да обжалват в съда законността на едно решение, но не и неговата целесъобразност и поради това не могат да обжалват тегленето на новия заем.

Мотивът за внасяне в съда на сделките с 16-те имота е поради това, че Общината ги е придобила за обществени цели, а не за продажба.

Коцев изрази личната си позиция, че е абсолютна грешка да се разпродава общинско имущество точно в този момент, когато има инфлация, както и взимането на заем, който ще увеличи двойно дълга на Варна и вероятно ще се изплаща от следващата администрация.

Той апелира за граждански контрол при харченето на тези пари, които са рекордни в историята на Варна – 550 милиона бюджет, плюс заем от 80 хиляди и доходи от продажба на имущество.

За сумата от 650 милиона, 130 от които са предвидени за асфалтиране на улици и облагородяване на междублокови пространства, градът трябва да изглежда по коренно различен начин, каза Коцев и допълни, че областната администрация ще следи как ще бъдат разходвани тези средства.

Текст: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 40 млн. лв. приходи са отчели партиите за 2021 г.
Близо 40 млн. лв. приходи са отчели партиите за 2021 г.
Саша Илич: Не ми трябват много нови играчи, трябват ми титуляри
Саша Илич: Не ми трябват много нови играчи, трябват ми титуляри