НОВИНИ

Облекчават мерките срещу COVID-19 в няколко европейски държави

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:16, 20.04.2020
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Няколко европейски държави облекчават ограничителните мерки срещу заразата - Германия, Чехия и Полша са сред страните, в които поетапно ще започне връщането към нормалния начин на живот.

Франция и Испания са на мнение, че е твърде рано за отпадане на карантината. Лидерите на страните от ЕС ще обсъждат в четвъртък план за спасяване на европейската икономика.

Бавно, но сигурно, Германия навлиза в нов етап от борбата с коронавируса. От днес някои предприятия могат да подновят работа. Отварят и магазините с площ до 800 кв. м. Клиенти ще обслужват още книжарниците и автокъщите. 16-те провинции обаче имат различен подход към COVID-19 и училищата само на места ще отворят другата седмица.

От днес посещението на парковете в Полша вече е разрешено.

Яслите и детските градини в Норвегия посрещат деца след едномесечно прекъсване.

В Чехия първо заработиха откритите пазари, но въпреки заявката за поетапно отпадане на мерките, президентът Дуда предложи границите да продължат да имат строг контрол поне още година.

Френските власти са на мнение, че най-рано другия месец ще може да се говори за отпадане на мерките. Според премиера Едуар Филип, когато забраната за излизане навън отпадне, ще трябва хората задължително да носят маски. Жертвите в страната са над 20 000.

Едуар Филип, премиер на Франция: От 11 май градският транспорт ще бъде сред местата, на които хората ще трябва да носят маски. Още обсъждаме кои са останалите места, на които има голямо струпване на хора и на които тази мярка ще се изисква.

Срещу отпадането на мерките се обявиха и властите в Испания, въпреки спада на регистрираните нови случаи през изминалите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко 16 души загинаха при стрелба в Канада
Най-малко 16 души загинаха при стрелба в Канада
Масови протести в САЩ заради мерките срещу COVID-19
Масови протести в САЩ заради мерките срещу COVID-19