Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Производители продават онлайн заради ограничителните мерки за търговия

от БНТ
20:43, 19.04.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Бизнес

Агенцията по храните с български производители и преработвателни предприятия, които продават онлайн продукцията си. Идеята е в помощ на потребителите, които могат да получат директна доставка на пресни български продукти по време на извънредното положение.

Българската агенция по безопасност на храните публикува списък с български производители и преработвателни предприятия, които продават онлайн продукцията си. Инициативата е в помощ на потребителите, които могат да получат директна доставка на пресни български продукти до адрес в условията на извънредно положение.

В списъка на Българската агенция по безопасност на храните могат да се включат всички производители и преработватели на мляко и месни продукти, регистрирани по Закона за храните. Комисия от агенцията проверява на място дали фирмата отговаря на изискванията за хигиена и безопасност на продуктите.

Д-р Чавдар Чавдаров - началник отдел "Контрол храни" към БАБХ- Пловдив: При вас ще дойде качествена, проверена стока, ние гарантираме за това. В момента правим бяло саламурено сирене от овче мляко, наше собствено призводство.

Виолета Крушкова е един от земеделските производители, одобрени да продават онлайн. Произвежда овче сирене, кашкавал и кисело мляко.

Виолета Крушкова- собственик на мандра: Поръчките стават във фейсбук, на лични съобщения. Иначе по куриерските фирми изпращаме - няма проблем.

От агенцията заявиха, че има силен интерес от страна на производителите, защото желаещите да се включат в списъка всеки изминал ден се увеличават.

Д-р Чавдар Чавдаров - началник отдел "Контрол храни" към БАБХ- Пловдив: Процесът е двустранен, от една страна, се отваря пазар за бизнес операторите, до клиенти, които тяхната продукция не би било възможно да достигне в сегашната ситуация, от друга страна, потребителите получават качествена храна, прясна и безопасна.

Все още поръчките не са много, разказва Виолета, но вярва, че покрай празниците хората ще ги търсят повече.

Виолета Крушкова - собственик на мандра: Поръчват най-много овче мляко, търсят сирене, което още не е готово, в момента зрее.

От БАБХ се надяват в условията на криза онлайн търговията да даде възможност на повече производители на реализират продукцията си навреме.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Милен Цветков загина в тежка катастрофа
Милен Цветков загина в тежка катастрофа
Във Венеция доставят храна по домовете с лодки
Във Венеция доставят храна по домовете с лодки