НОВИНИ

Производители продават онлайн заради ограничителните мерки за търговия

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 19.04.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Бизнес

Агенцията по храните с български производители и преработвателни предприятия, които продават онлайн продукцията си. Идеята е в помощ на потребителите, които могат да получат директна доставка на пресни български продукти по време на извънредното положение.

Българската агенция по безопасност на храните публикува списък с български производители и преработвателни предприятия, които продават онлайн продукцията си. Инициативата е в помощ на потребителите, които могат да получат директна доставка на пресни български продукти до адрес в условията на извънредно положение.

В списъка на Българската агенция по безопасност на храните могат да се включат всички производители и преработватели на мляко и месни продукти, регистрирани по Закона за храните. Комисия от агенцията проверява на място дали фирмата отговаря на изискванията за хигиена и безопасност на продуктите.

Д-р Чавдар Чавдаров - началник отдел "Контрол храни" към БАБХ- Пловдив: При вас ще дойде качествена, проверена стока, ние гарантираме за това. В момента правим бяло саламурено сирене от овче мляко, наше собствено призводство.

Виолета Крушкова е един от земеделските производители, одобрени да продават онлайн. Произвежда овче сирене, кашкавал и кисело мляко.

Виолета Крушкова- собственик на мандра: Поръчките стават във фейсбук, на лични съобщения. Иначе по куриерските фирми изпращаме - няма проблем.

От агенцията заявиха, че има силен интерес от страна на производителите, защото желаещите да се включат в списъка всеки изминал ден се увеличават.

Д-р Чавдар Чавдаров - началник отдел "Контрол храни" към БАБХ- Пловдив: Процесът е двустранен, от една страна, се отваря пазар за бизнес операторите, до клиенти, които тяхната продукция не би било възможно да достигне в сегашната ситуация, от друга страна, потребителите получават качествена храна, прясна и безопасна.

Все още поръчките не са много, разказва Виолета, но вярва, че покрай празниците хората ще ги търсят повече.

Виолета Крушкова - собственик на мандра: Поръчват най-много овче мляко, търсят сирене, което още не е готово, в момента зрее.

От БАБХ се надяват в условията на криза онлайн търговията да даде възможност на повече производители на реализират продукцията си навреме.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милен Цветков загина в тежка катастрофа
Милен Цветков загина в тежка катастрофа
Във Венеция доставят храна по домовете с лодки
Във Венеция доставят храна по домовете с лодки