НОВИНИ

Над 100 000 жертви на COVID-19 в Европа

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:45, 19.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Европа

Броят на жертвите в Европа надхвърли 100 хил. души. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че европейците ще намерят умни решения, които ще им позволят да имат летни ваканции въпреки пандемията. В интервю за испанско издание, тя за пръви път досега допуска възможността за - макар и необичайни - летни почивки и приветства облекчаването на мерките, но напомни, че то трябва да става стъпка по стъпка.

Протестиращи срещу мерките за спиране на коронавируса излязоха по улиците на американски градове с призиви за незабавно "отваряне" на страната. Ограниченията се отразиха зле на бизнеса, работните места и на икономиката като цяло, 22 милиона души са подали документи за помощи като безработни за месец. Съединените щати са страната с най-много смъртни случаи заради COVID-19 в света - 39 000 и 730 000 заразени.



Конгресът е на път да одобри 300 милиарда долара в помощ на малкия бизнес. Преди това беше приет пакет от 2.3 трилиона за подпомагане на икономиката. Близо 60% от американските избиратели се тревожат повече, че облекчаването на мерките ще доведе до вълна от заразени, отколкото, че мерките ще навредят на икономиката, сочи проучване на NBC/Wall Street Journal.

След 27 април децата в Испания ще могат да излизат навън. Те са затворени плътно в домовете си от 14 март, когато влезе в сила карантината. Премиерът Педро Санчес обяви намерението си да пусне малките "да подишат свеж въздух". В Испания децата не могат изобщо да напускат домовете си, дори за бърза разходка на кученце или до магазина - като възрастните. Специалисти изразиха тревога, че децата ще напълнеят с около 5% от теглото си, заради липсата на движение и незравословното хранене.

На фона на мрачните данни, че жертвите са надхвърлили 15 000 души, Великобритания има своя нов герой - ветеранът от Втората световна война Том Мур, който направи 100 обиколки на двора си, както обеща, в навечерието на 100-тния си юбилей. Първоначалната му цел беше да събере 1000 лири за работниците от здравеопазването, а сумата до момента е 25 милиона британски лири.

Парижани вече мечтаят за първото нещо, което ще направят след карантината.

А сред нещата, които най-много липсват на берлинчани, са кината. Група киномани имаха щастието да гледат шедьовъра на Вим Вендерс "Криле на желанието", прожектиран върху стената на жилищен блок. Организаторите предлагат да се включи всеки, който желае и може да осигури стена с изглед към нея на поне 20 апартамента. Целта е да се съберат средства за тежко засегнатите от кризата берлинските киносалони.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посрещнахме Великден под знака на мерките срещу коронавируса
Посрещнахме Великден под знака на мерките срещу коронавируса
Как останалият православен свят посрещна Великден
Как останалият православен свят посрещна Великден