НОВИНИ

Ще ускори ли COVID-19 навлизането на роботите в ежедневието ни?

bnt avatar logo
от БНТ
13:07, 19.04.2020
Чете се за: 00:47 мин.
Още

Пандемията от коронавирус поставя много и различни въпроси, и един от тях е ще ускори ли COVID-19 замяната на хората с роботи. Ето и мнението на футуролозите.

Пепър вече е познат на клиентите на верига магазини в германския град Линдлар. Симпатичният хуманоид приканва хората да спазват необходимата дистанция.

Според футуролозите, все повече професии ще бъдат заменени от роботи, и коронавирусната инфекция значително ускорява процеса.

Само до преди няколко месеца за хората "човешкият елемент" беше много важен... с появата на COVID-19 и препоръките за ограничаване на физическите контакти, обаче ситуацията се промени.

Сега ще се търсят места, където има възможно най-малко хора, и няма значените дали става дума за бизнес или забавление, категорични са експертите.

Роботи вече трайно изместват хора от сферата на чистотата - машини чистят магазините на голяма търговска верига в САЩ. Все повече големи корпорации използват машини за мерене на температура и за доставка на дезинфектанти.

Скоро след началото на пандемията в Ухан на много места започнаха да използват роботи за разнасяне на лекарства. Ситуацията се повтори и в Италия. Сега роботизирани ръце се използват в много лаборатории за изследване на коронавирусната инфекция.

Ефективността на роботите е безспорна - те нямат нужда от почивка, могат да работят 24 часа 7 дни в седмицата, не боледуват. А с оглед на хипотезите, че е възможно запазване на препоръките за физическа дистанция поне до 2021, машините са на път да се превърнат в неотменима част от ежедневието ни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията може да не допусне някои хора да влязат в София
Полицията може да не допусне някои хора да влязат в София
Най-много заразени с коронавирус са в САЩ. Испания облекчи мерките
Най-много заразени с коронавирус са в САЩ. Испания облекчи мерките