НОВИНИ

Пловдивският митрополит Николай: Правителството прояви смелост като не затвори църквите

bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 19.04.2020
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

В пловдивския храм "Света Марина" митрополит Николай оглави празничната вечерня.Няколко часа след полунощ в храмовете отново се чете евангелският текст, който възвестява Възкресението на Божия син.

В храма няма много граждани, а всички, които са тук, спазват препоръчителната дистанция. Всички миряни носят маски.

Беше отправена молитва за здравето на българския народ и човечеството, за избавление от болестите, които са ни обхванали.

В своето слово митрополит Николай пред вярващите каза, че тази година Възкресението е минало по един по-необичаен начин. Дават ни се знаци, вярващите виждат знаците, каза той.

В словото си митрополит Николай поздрави българското правителство, че не се уплашило да затвори църквите, както е направено в други православни страни.

На Второ Възкресение в Пловдив митрополит Николай определи случилото се в България през последните дни като исторически момент.

"Другаде храмовете бяха затворени с принудата на държавните власти. Българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си. Г-н Бойко Борисов се е изправил със смелост и чиста православна вяра, за да защити православната църква", каза митрополит Николай.

Той нарече решението на държавата да не бъдат затваряни храмовете смело и го сравни с чудо на фона на затворените църкви в другите православни страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малко хора почетоха Възкресение Христово в Обрадовския манастир "Свети Мина"
Малко хора почетоха Възкресение Христово в Обрадовския манастир "Свети Мина"
40% от италианците искат да напуснат ЕС и еврозоната
40% от италианците искат да напуснат ЕС и еврозоната