НОВИНИ

Повечето българи посрещнаха Възкресение Христово в домовете си

bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 19.04.2020 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
У нас

Повечето българи спазиха призивите на институциите и посрещнаха Възкресение Христово в домовете си. Все пак вярващите, които избраха да сторят това пред храмовете у нас, бяха с маски и спазваха дистанция, според указанията и мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Най-много миряни се събраха за патриаршеската Света литургия пред катедралния храм "Св. Александър Невски" в София. Службата премина при засилени мерки за сигурност и полицейско присъствие. Отправени бяха и специални молитви за подкрепа на българския народ в борбата с епидемията, а патриарх Неофит призова в пасхалното си послание хората да се уповават на вярата си в Бог, за да преминат през това изпитание.

Н. Св. Патриарх Неофит: Днес, в деня на Възкресението, смъртта е обезсилена, тъй като се сблъсква с този, когото не може да победи и плени. Днес, заедно с целия свят, и ние преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник.

Повечето жители на Пловдив спазиха препоръките на Националния оперативен щаб и Светия Синод и си останаха у дома. Малцината, които посрещнаха празника пред храма" Света Богородица", спазваха стриктно противоепидемичните мерки.

Дияна Лазарова: Господ на всяко едно неволие ни спасява и ако ние се откажем от вярата си, мисля, че ще се погубим. Не мисля, че нещо лошо би се случило, когато всеки си спазва правилата.

Николай Пловдивски, митрополит на Пловдивска епархия: Радостта от Христовото Въскресение никой и нищо и никакъв вирус не може да помрачи, тази радост е вечна. Вярвам, с цялата си убеденост, че Бог ще снизходи над православния български народ.

Здравко Димитров, кмет на община Пловдив: Както казваме, Бог е във всеки едни от нас. Така че, дали сме тук, дали по къщите, важно е да оцелеем в края на краищата.

Необичайно малко хора в сравнение с минали години имаше и пред църквата "Св. Троица" в центъра на Русе, където Русенският митрополит Наум раздаде Благодатния огън на вярващите.

Ина Косева: Смятам, че църквата е извън държавата и ние, вярващият народ, трябва да докажем вярата си точно в тоя ден".

Симона Колева: Вече нищо друго не ни остава, освен да се молим всичко да свърши и да се отпуснем, да излезем навън.

Цветанка Михова: Да преодолеем тази криза и да останем здрави, единни, да бъдем по-добре.

Празничните служби за Великден продължават в храмовете в цялата страна и днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Призвани сме да надмогнем изпитанието на 2020 година
Румен Радев: Призвани сме да надмогнем изпитанието на 2020 година
Доц. Кунчев: Женски и детски консултации ще има от следващата седмица
Доц. Кунчев: Женски и детски консултации ще има от следващата седмица