НОВИНИ

Посрещнахме Великден под знака на мерките срещу коронавируса

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:10, 19.04.2020
Чете се за: 02:45 мин.
У нас

Христос възкръсна! Възкръсна в името на Истината! Най- светлият празник обаче премина под знака на мерките срещу коронавируса.

В полунощ българският патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и каза, че "Бог е с нас, а в изпитанието виждаме благословение ". Каза и че скърбим за жертвите, които човечеството дава в борбата с пандемията.

На Второ Възкресение в Пловдив пък митрополит Николай нарече решението на държавата да не затваря храмовете смело и го сравни с чудо.

По-малко хора от друг път дойдоха в полунощ пред катедралния храм "Свети Александър Невски". Вярващите се съобразиха с призивите да съпреживеят Възкресението от домовете си, а църквата им благодари за това, като каза, че Христос ще приеме тяхната жертва.

По-малко хора имаше и на Второ Възкресение в столичната катедрала "Света Неделя", но там се оформи малка опашка, защото полицията следеше в храма да не се струпват много хора едновременно.

Тържественото Пасхално богослужение започна в 23.30 минути пред катедралния храм "Св. Александър Невски", а не вътре в него. Сценарият беше променен заради извънредното положение. На миряните пък беше раздаден благодатният огън от миналата година. На площада дойдоха много по-малко хора от предишните години, вярващите се вслушаха в призивите и останаха вкъщи. Мерките за сигурност бяха засилени, а хората - с маски и на разстояние един от друг. Точно в полунощ Българският патриарх Неофит обяви :

Неофит - патриарх Български: Христос Воскресе! Христос Воскресе! Христос Воскресе!

В посланието си към българите патриархът каза, че заедно с целия свят и ние преминаваме през тежкото изпитание на пандемията и скърбим заедно с всички за жертвите, които човечеството дава в борбата с невидимия противник. И добави:

Неофит - патриарх Български: Нищо не може да помрачи нашата пасхална радост, защото тя е плод на вярата ни и на нашето общение в светия Дух и която извира от глъбините на сърцата ни, защото смъртта е победена и животът тържествува!

Бог е с нас, каза още патриархът, а в изпитанието виждаме благословение! Отслужена беше и специална молитва срещу пандемията и в подкрепа на лекарите. Тя беше произнесена във всички храмове.

Във Варна хората също се съобразиха с призивите да посрещнат Възкресение вкъщи. Може би за първи път от построяването на варненската катедрала, великденската служба се отслужи под открито небе. В молитвата си Варненският и Великопраславски митрополит Йоан отдели специално внимание на медиците, полицаите, учителите, които се оказаха и потърпевши от епидемията, но и даващи надежда и опора на околните.

Днес в 11 часа в столичната катедрала "Св. Неделя " започна богослужението за Второ Възкресение. Обикновено го отслужва българският патриарх в качеството си на Софийски митрополит. Заради извънредното положение обаче патриархът не беше в храма, а богослужението отслужи митрополит Антоний.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний: Трябва да благодарим на всички православни християни, които проявиха високоотговорно отношение към Бога, към обществото, към своите близки, вслушаха се в съветите на Националния оперативен щаб и нека знаят, че Христос ще приеме тяхната жертва, тяхната молитва от домовете. Благодарим на медиите, които направиха съпричастни хиляди българи в техните домове.

В храма имаше много по-малко хора от обикновено, с маски и на разстояние помежду си. Пред входа се оформи и малка опашка, защото за да няма струпване на хора вътре, полицията пропускаше по двама-трима души.

По традиция днес Евангелието беше прочетено на десет различни езика - църковнославянски, гръцки, латински, иврит, руски, румънски, френски, английски, немски и български като символ на християнското единение.

В храма беше прочетено и Синодалното и Патриаршеско послание за празника. Църквата призова да не се поддаваме на отчаяние и пораженчество.

Белоградчишки епископ Поликарп: С послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги.

На Второ Възкресение в Пловдив митрополит Николай определи случилото се в България през последните дни като исторически момент. Той нарече решението на държавата да не бъдат затваряни храмовете смело и го сравни с чудо на фона на затворените църкви в другите православни страни.

Пловдивски митрополит Николай: Другаде храмовете бяха затворени с принудата на държавните власти, българската държавна власт не сложи такъв грях на душата си. Г-н Бойко Борисов се е изправил със смелост и чиста православна вяра, за да защити православната църква.

На този Великден ще завършим с Евангелските текстове. За разлика от снощи, когато те разказват как жените мироносици намерили празния хроб на Иисус Христос, то днес на Второ Възкресение, те говорят за срещата му с неговите ученици, за неверието им, че е възкръснал и за думите към апостол Тома - " Тома, ти повярва понеже ме видя, блажени са ония, които не са видели и са повярвали".

След призивите и манастирите около София останаха празни. Екип на "По света и у нас" посети един от най-обичаните от хората манастири в София "Св. Мина". През деня в него дойдоха много малко хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как посрещнаха Великден в Австралия? - разказ на наша сънародничка
Как посрещнаха Великден в Австралия? - разказ на наша сънародничка
Над 100 000 жертви на COVID-19 в Европа
Над 100 000 жертви на COVID-19 в Европа