НОВИНИ

Обогатен с водни молекули минерал е открит в лунна проба, взета от сондата "Чанъе-5"

обогатен водни молекули минерал открит лунна проба взета сондата чанъе
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
15:38, 23.07.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Още
Слушай новината

Китайски учени са идентифицирали вид минерал, обогатен с вода в молекулярната си структура, в лунна проба, взета от космическия апарат "Чанъе-5", предаде Синхуа.

Все повече доказателства сочат към наличието на вода или воден лед на повърхността на Луната, но е по-вероятно той да е под формата на хидроксилни групи.

Сега учени под ръководството на Института по физика към Китайската академия на науките са открили хидратен минерал, който съдържа до шест молекули кристализирала вода.

Според изследователите това е първата подобна находка в лунния реголит, което хвърля светлина върху действителната форма на водните молекули и амония на повърхността на Луната.

Структурата и съставът на минерала поразително приличат на тези на минерал, открит в близост до вулкани на Земята. В същото време изследването изключва земно замърсяване или изгорели газове от ракети като произход на този хидрат.

Откритието дава насоки за потенциална форма, в която водните молекули могат да съществуват на лунната повърхност - хидратни соли. За разлика от летливия воден лед, тези хидрати са много стабилни във високопланинските райони на Луната, дори и в осветените от Слънцето региони.

Според изследователите откритието предоставя нови възможности за бъдещото разработване и използване на лунните водни ресурси.

Оползотворяването на ресурси на място на Луната ще положи основите за създаване на дългосрочна лунна станция. Китай има за цел да изгради основния модел на международна изследователска станция на естествения спътник на Земята до 2035 г.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР към българите, които пътуват до Гърция: Не носете огнестрелно и хладно оръжие
МВнР към българите, които пътуват до Гърция: Не носете огнестрелно и хладно оръжие
Мълния подпали апартамент в пловдивския район "Южен"
Мълния подпали апартамент в пловдивския район "Южен"