НОВИНИ

Обратно в клас: Колко от големите ученици се върнаха присъствено?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:46, 01.12.2021
Чете се за: 06:00 мин.
У нас
Слушай новината

Ученици от 5-и до 12-и клас от Пловдивска и Старозагорска област се върнаха днес присъствено в училище на ротация. Причината - спад на заболеваемостта в района.

В столицата през последните дни са се върнали в клас над 4500 ученици от прогимназията и гимназията, но повечето са от частни училища.

След Испанската гимназия, ученици от още две общински столични училища - Софийската математическа гимназия и 36-о средно училище се върнаха днес присъствено в клас. Първите масово се тестваха сутринта в лицензирани лаборатории, а в 36-о училище успя да се върне само един клас.

В Софийската математическа гимназия днес успяха да се върнат на училище около 500 от общо 1300 ученици от 5-и до 12-и клас. Това са всички паралелки от пети, шести и седми клас, четири - от осми и по две от девети и десети клас. Не се е върнала нито една паралелка от 11-и и 12-и клас, най-вероятно заради удобствата на онлайн обучението за големите. Всички ученици, които ще учат присъствено отговарят на изискванията за зелен сертификат.

"Има деца преболедували, деца с наличие на антитела, деца със завършен ваксинационен цикъл, деца с незавършен, но поставена първа доза. Деца, които са се тествали по метода PCR и деца с антигенни тестове", обясни Антоан Тонев, директор на Софийската математическа гимназия.

Много от децата са си направили тази сутрин антигенни тестове в лицензирани лаборатории. Повечето от тях чакали на дълги опашки и успяха да дойдат едва за голямото междучасие.

"Първо измръзнах навънка, второ-влизам вътре, то 15 човека. Докато влезеш всичко става мазало. Майка ми трябваше да дойде да ми взима храна, че мен ме болеше коремът, пръстите не си ги усещам", разказа седмокласникът Ангел Минев.

"Доста време чакахме, с търпение успяхме и ще ходим на училище", каза друг ученик - осмокласникът Христо Младенов.

"Ние можем във всеки един момент, в който от министерството ни разрешат да тестваме учениците в училище с тестове, които ще се осигурят чрез дарения. Към този момент нямаме разрешение за това нещо, иначе сме готови буквално от утре да го почнем", допълни директорът Антоан Тонев.

Тестването тук ще отнеме най-много 40 минути, казва още Антоан Тонев, а децата "няма да мръзнат".

Само една паралелка от прогимназията и гимназията на 36-о училище успя да се върне днес . От 20 деца 12 са отговорили на условията.

"Част от децата са преболедували, имат официален документ за това, част са ваксинирани, а друга част с наличие на антитела", обясни Луиза Накова, зам.-директор на 36-о СУ.

Всички други паралелки обаче са далеч под изискването за 50% ученици със зелен сертификат. Днес в Регионалното управление по образованието обобщиха, че близо 4500 ученици от 5-и до 12-и клас вече са се върнали на училище, повечето от частни училища.

"Ситуацията в момента е такава, че ежеминутно родителите подават декларации за съгласие децата им да бъдат тествани, да се върнат в училище и да се обучават присъствено", съобщи Елена Иванчева, временно изпълняващ длъжността началник на РУО-София.

Ученици от горните класове в Пловдив се връщат в клас на ротационен принцип

В Пловдивска област днес ученици от 5-и до 12-и клас се върнаха присъствено на ротация заради падналата заболеваемост. 50% от учениците са на училище, останалите вкъщи. В Хуманитарната гимназия в Пловдив в клас бяха 470 ученици. В Старозагорска област от 11 общини в 8 учениците се върнаха в клас на ротация. Вкъщи останаха обаче тези от Стара Загора и Гълъбово.

Повечето ученици от област Стара Загора се връщат в клас на ротационен принцип

Колкото до тестовете за учениците, днес здравният министър каза, че има поръчка за 600 000, от които 200 000 били пристигнали, а 400 000 - не. Министърът разговарял с шефовете на фирми.

"Те казват, че най-късно до този петък биха били получени, но не могат да дадат категорична гаранция, тъй като се намират на различни митници в Европа. Не са в България", поясни Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването.

Кацаров: МОН трябва да реши дали големите ученици могат да се тестват с тестове за възрастни

Вчера са сключени договори за 2,7 млн. теста със срок 9 декември. Така ще се осигури тестването на всички ученици в страната до средата на януари, смята Кацаров. Според него големите ученици могат да се тестват и с назални тестове и ако бъде решено - те ще бъдат доставени. Такива тестове имало за два месеца напред. Възможно е изобщо да отпадне тестването в училище, каза Кацаров, но това крие риск за здравето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 90 процента от пациентите във ВМА са неваксинирани
Над 90 процента от пациентите във ВМА са неваксинирани
EС променя процедурите за мигрантите по границата с Беларус
EС променя процедурите за мигрантите по границата с Беларус