НОВИНИ

Зоопаркът в Пазарджик е с подновен лиценз

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 01.12.2021
6900
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Министерството на околната среда и водите поднови лиценза на зоологическата градина в Пазарджик за още 5 години. Това става след проверка, която установи, че 35-те животински видове се отглеждат при подходящи условия. За тях е направена и нова кухня, в която да се приготвя ежедневно храната им.

Важният документ по закона за биологичното разнообразие е издаден от Министерството на околната среда и водите и е валиден до ноември 2026 г.

Той удостоверява годността на зоологическата градина за опазване на диви животински видове извън естествената им среда. Това е третото лицензиране на зоопарка и според неговия управител тази година изискванията към зоологическите градини са завишени.

"Всички клетки бяха проверени детайлно, измерени по височина, по дължина, по ширина, всяка една трябва да отговаря на изискванията за отглеждане на диви животни. Така че бяхме много взискателни, цял ден мерихме и претегляхме нещата и в крайна сметка се оказа, че отговаряме на всичките изисквания, за да придобием този лиценз", заяви Петко Куртев, управител на зоологическата градина в Пазарджик.

За подновяването на лиценза допринася и новата кухня, в която се приготвя храната на животните. За обитателите на зоопарка се приготвя специално меню, съобразено с нуждите на всеки от животинските видове в него.

Готвачът Красимира Гьошева споделя, че обича животните и готви за тях с любов, признава, че си има и любимци.

Зоопаркът в Пазарджик е вторият след този в София, който получава лиценз. Преди 13 години той започна своето съществуване като зоокът с едва няколко животни.

"Имахме идеята да направим едно малко зоокътче, с което да се радват децата, всъщност в годините лека-полека успяхме да направим нашия зоопарк един от водещите в България", допълни кметът на Пазарджик Тодор Попов.

В зоологическата градина на Пазарджик се отглеждат 35 животински видове. За тях се грижат общо шест човека. Някои от животните вече са прибрани на топло за зимата.

"Някои от тях вече сме ги прибрали. Това са сурикатите, защото температурата вече започва да пада и може би след известно време ще приберем и маймуните, но още е рано за тях. Но за всички животни сме предоставили идеални условия за отглеждане", каза още управителят на зоологическата градина Петко Куртев.

Достъпът до зоологическата градина в Пазарджик е напълно безплатен за жителите и гостите на града.

Вижте още във видеото.

Репортер: Величка Ачева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново равенство в мача за световната титла по шахмат
Отново равенство в мача за световната титла по шахмат
Леброн Джеймс е дал два положителни теста за COVID-19
Леброн Джеймс е дал два положителни теста за COVID-19