Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Общественото мнение по актуалната политическа обстановка - специално допитване на "Алфа Рисърч" за „Референдум“

от БНТ
21:45, 14.09.2021
5254
Чете се за: 02:07 мин.
Политика
общественото мнение актуалната политическа обстановка специално допитване алфа рисърч bdquoреферендумldquo
Слушай новината

Резултатите от проучването, представени в ефира на „Референдум“ по БНТ, очертават следната картина:

Според данните у хората има тревожност за ситуацията в предстоящите месеци. В най-голяма степен са притесненията за икономическата ситуация и доходите. Всеки трети изразява безпокойство и от невъзможността да се излъчи редовно правителство. Състоянието на здравната система в настоящата вълна от COVID-19 тревожи една четвърт от хората.

Социолозите наблюдават и висока критичност към работата на партиите в 46-ото НС. Огромното мнозинство споделят неудовлетвореност от дейността на новите (протестни), и на системните партии. От трите разглеждани от 46-ото Народно събрание законопроекта актуализацията на бюджета получава най-висока обществена подкрепа. Макар и по-ниско, преместването на Бюрото за защита на свидетели към Министерство на правосъдието и закриването за специализираните съдилища също срещат обществено одобрение. Цялостните очаквания към следващия парламент обаче са сериозно разколебани, сочи анализът на "Алфа Рисърч".

Друга тенденция, която се наблюдава от проучването, показва, че мнозинството от избирателите заявяват готовност да подкрепят същите партии както и през юли. Всяка от тях търпи и различна степен на отдръпване на симпатизанти, което отваря пролука за нови политически проекти. 29 на сто смятат, че следващият парламент би работил по-добре, ако в него влезе проект около служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, 20 на сто считат, че така ще се увеличат разногласията между партиите на протеста, а всеки втори се затруднява да прецени. Общият извод е, че има множество неизвестни за това как ще гласуват избирателите и каква ще бъде предстоящата кампания.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Левски Лукойл отстъпи на Прометей и отпадна още в квалификациите за Шампионската лига
Левски Лукойл отстъпи на Прометей и отпадна още в квалификациите за Шампионската лига
Йънг Бойс сътвори сензацията срещу Манчестър Юнайтед
Йънг Бойс сътвори сензацията срещу Манчестър Юнайтед