Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Община Пловдив отпуска допълнителни 24 милиона лева за стадионите на Ботев и Локомотив

от БНТ , Източник: БГНЕС
16:09, 23.06.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
община пловдив отпуска допълнителни милиона лева стадионите ботев локомотив
Снимка: ПФК Ботев Пловдив
Слушай новината

Общинският съвет в Пловдив одобри параметрите на нов заем за довършването на стадионите на местните футболни тимове Ботев и Локомотив, както и за строителството на нов плувен комплекс.

Той е в размер от близо 44 милиона лева, от които по 12 милиона за двата стадиона и 20 милиона за плувния комплекс, като за него ще се търси финансиране от Фонда за устойчиво градско развитие. Всяко перо от заема ще е с максималната лихва от 3 процента и 20-годишен срок за погасяване.

Общинските съветници от БСП предложиха да се поискат пари за тези обекти от държавата, като уточниха, че за стадиона на Ботев, освен тази сума, ще бъдат необходими още 16 милиона лева за довършването му. Социалистите попитаха защо се строят стадиони само на тези два футболни клуба, след като от подкрепа се нуждаят и останалите два тима Спартак и Марица, както и други спортове извън футбола и плуването.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров отговори, че предпроектното проучване за стадион "Христо Ботев" показва, че са необходими 53 милиона за довършването му. По думите на Димитров 25 милиона са отпуснати от държавата, а гласуваните днес 12 милиона ще са за цялостна козирка, за да могат на съоръжението да се играят и мачове от евротурнирите, освен от вътрешното първенство.

"На стадион "Марица" сме проектирали трибуната и козирката", каза Димитров. Той обясни, че концесионерът на стадион "Тодор Диев" иска да се направи нова концесия.

"Строят се две зали за волейбол и баскетбол в район "Западен", каза още кметът на Пловдив.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Песков: Русия е надежден партньор в енергетиката
Песков: Русия е надежден партньор в енергетиката
Петков ще подаде оставка в понеделник сутринта
Петков ще подаде оставка в понеделник сутринта