НОВИНИ

Община Пловдив потвърди: Ботев Пд - Левски на 29 април от 20.00 часа на "Колежа"

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:10, 20.04.2023
Чете се за: 05:07 мин.
Спорт
община пловдив потвърди ботев левски април 2000 часа колежа
Снимка: ПФК Ботев (Пловдив)
Слушай новината

Стадион "Христо Ботев" в Пловдив ще бъде официално открит на 29 април с двубоя от Първа лига между отборите на Ботев Пловдив и Левски, потвърди кметът на града Здравко Димитров днес по време на пресконференция.

Градоначалникът на Пловдив застана пред медиите редом до прокуристът на "канарчетата" Асен Караславов, както и изпълнителят на строежа на "Колежа" г-н Илиян Филипов.

Те всички анонсираха, че съоръжението ще бъде тържествено открито на 29 април (събота) от 20.00 часа, за когато е насрочен мачът Ботев Пловдив - Левски, а преди това е планирана специална програма и празничен концерт с участието на група "Д2", Стефан Вълдобрев и ансамбъл "Тракия".

"Дългоочакван ден. Ден, важен за град Пловдив, не само за "жълто-черната" общественост. Ако трябва да се върна по-назад, знаете, че стадионът бе започнат, след това бе замразен. Искам да благодаря на г-н Бойко Борисов, който повярва и осигури първото финансиране за съоръжението. Искам да благодаря и на г-н Илиян Филипов. Не беше леко, даже бих казал, че беше много трудно. Условията на моменти бяха и враждебни. Въпреки всичко ние се справихме. В България не е строено такова съоръжение от 40-50 години, а може и повече. Стадионът е на цялата пловдивска общественост. Клубът се върна в своето родно място. Тук сме изживявали невероятни мигове, нека те да продължат и да се множат. Пловдив е най-спортният град и го заслужава. Нека всички се обединим и празникът да не спира. Пожелавам успех на клуба и на националния отбор, защото съм сигурен, че тук ще има мачове на националния отбор. Да си го завършим, както сме поели ангажимент, и да си го пазим. Това е много важно. Виждате, че всичко е перфектно", заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Собственикът на фирмата изпълнител на строежа на стадиона Илиян Филипов пък определи този проект като "един от най-тежките в живота му" и разкри, че за домакинството на Левски ще бъдат временно премахнати седалките в сектора за гости.

"Няма да крия, че това бе един от най-тежките проекти през живота ми. Оставихме цялото си сърце и почти целия ресурс на моите фирми. Все още има неща, които са извън проекта, но са за сигурността на публиката по трибуните, които трябва да са направени до мача с Левски. Ще махнем всички седящи места в гостуващия сектор по простата причина, че ако се хвърлят седалки от сектора за гости, може целият стадион да тръгне натам и да развалим празника. Предстои подписване на анекса към договора с Общината и след това поръчваме металните конструкции за козирката и фасадата. Стадионът ще бъде завършен на 100% до края на годината. Имахме много перипетии, но хората видяха какво имаме в момента. Работим с клуба и Общината по въпроса за завършване на стадиона за 4-та категория от УЕФА. За лиценза имаме неща, които липсват от КСС-тата. Клубът инвестира собствени средства в момента за обзавеждането, за да може да вземем лиценз преди целият стадион да бъде покрит. Така и националният отбор ще може да играе тук", заяви Филипов.

Прокуристът на Ботев Пловдив Асен Караславов пък допълни, че съвсем скоро от клуба ще наемат човек, който ще се занимава изцяло с поддръжката на стадион "Христо Ботев".

С оглед на безопасността на феновете по време на двубоя с Левски от Областната дирекция на МВР в Пловдив призоваха привържениците на Ботев да пристигнат по-рано на стадиона и да заемат навреме местата си, за да няма струпване на хора на входовете, които ще отворят в 17.15 часа в деня на мача.

Директорът на ОДМВР - Пловдив старши-комисар Васил Костадинов допълни, че за гостуващите фенове от София ще има осигурен паркинг, който вероятно ще е на стадион "Локомотив".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 200 000 деца ще бъдат подкрепени с мерки по Европейската гаранция за детето
Над 200 000 деца ще бъдат подкрепени с мерки по Европейската гаранция за детето
Борисов: Няма да съм номиниран за премиер. На който му е мила държавата, сега да направи компромиси
Борисов: Няма да съм номиниран за премиер. На който му е мила държавата, сега да направи компромиси