НОВИНИ

Обявиха частично бедствено положение в Омуртаг заради безводието

обявиха частично бедствено положение омуртаг заради безводието
Снимка: pixabay.com/
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:41, 04.08.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Частично бедствено положение е обявено в Омуртаг. Това се налага заради безводието, което търпят жителите на града от години, съобщи Магдалена Славова от гражданското обединение "Вода за Омуртаг".

Тя посочи, че междувременно, на първи подем "Водоснабдяване и канализация" - Търговище е изпробвало една помпа, която е успяла да подава вода с 43 литра в секунда до втори подем. Дружеството е осигурило и подвижен агрегат, понеже намиращият се на подема, все още се възстановява от община Омуртаг.

"В момента получаваме вода през ден, само вечер, зонирано, между час и половина и два часа, в зависимост от това дали адресатът е разположен в по-ниските, или в по-високите зони в града", обясни тя.

По думите ѝ има адреси в града, които изобщо не получават вода заради местна локална авария, възникнала в момента. Тя добави, че ако ситуацията се задържи така, вода в Омуртаг ще продължи да има само два пъти седмично.

Славова добави, че след работната среща, свикана от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков на 1 август в Търговище, на която бе обсъден нерешеният през последните години проблем с целогодишния режим на водата за Омуртаг, досега е направено доста. По нейните думи всеки момент се очаква аварийно да бъде пусната вода от пречиствателната станция "Ястребино".

Проблемът обаче се оказва в "Енерго про", които бавят разрешителното за пускане на ток на втори подем. По думите на Славова от дружеството са заявили, че това ще отнеме около седмица. Тя апелира институциите да се задействат и проблемът с тока да бъде разрешен в максимално кратки срокове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападателят Станислав Костов се завърна в Пирин
Нападателят Станислав Костов се завърна в Пирин
Унищожиха над 13 000 бутилки фалшиво уиски
Унищожиха над 13 000 бутилки фалшиво уиски