НОВИНИ

Обзор 2020: Какво се случи през март и април в българския спорт: Началото на кризата с COVID-19

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:59, 29.12.2020
Чете се за: 03:25 мин.
Други спортове
обзор 2020 случи март април българския спорт началото кризата covid

Във втората част от нашия анализ отправяме поглед от събитията през март и април, когато с пълна сила се развихри пандемията от COVID-19.

Ще си припомним какво се случи в 1/4-финалите за Купата на България, как се развиха събитията около плейофа на родните трикольори срещу Унгария за класиране на Евро 2020.

Ще отскочим и до Коста Рика, за да видим как съставът ни за Купа Дейвис се справи с екзотичния си съперник.

Също така ще проследим как поредицата от отменини състезания, доведе и до отлагането на двата най-големи спортни форума за 2020- Европейското първенство по футбол и Олимпийските Игри в Токио.

Март:

В началото на месец март вече се усещаше, че COVID-19 е реална заплаха и всички си задаваха въпроса кога заразата ще достигне и до България. Неизбежното се случи на 6 март, когато бяха обявени първите два случая на вируса у нас. На пръв поглед тези само две положителни проби не даваха поводи за притеснения и затова с пълна сила на домашната сцена се завърна българският футбол. За него може да направим напълно отделен анализ и затова тук ще опитаме само да отбележим най-важните събития.

През март това бяха 1/4-финалите за Купата на България, а дербито беше на „Герена“, където Левски посрещаше Лудогорец. Кризата при „сините“ определено настъпваше с пълна сила, като голямото чудене беше дали от клуба ще намерят нов генерален спонсор. Въпреки това, Левски стигна до знаков успех след изпълнение над дузпи над българския шампион, записвайки страхотен успех в иначе тази много трудна година за клуба.

В другите сблъсъци пък носителя на трофея от последния сезон Локомотив (Пд) се справи с ЦСКА 1948, докато другия пловдивски тим - Ботев се справи със своя съименник от Гълъбово. Последният полуфиналист бе определен в двубоя между ЦСКА-София и Ботев (Враца), където „армейците“ спечелиха с 2:1.

Жребият за последните четири все пак не ни предложи „Вечно Дерби“ или „Битка за Пловдив“, а противопостави Левски срещу Локомотив, а ЦСКА щеше да търси реванш срещу Ботев за злощастната загуба на същата фаза миналата година.

Всички тези планове отидоха на кино, когато на 13 март в България бе обявено извънредно положение, а всички спортни дейности бяха прекратени за неопределен период от време. Така започна голямото чакане.

В същото време от УЕФА обявиха, че отменят и плейофите за класиране на Евро 2020, където по план на 26 март трябваше да приемем Унгария в София. Малко по-късно и самото първенство на Стария континент бе отложено с една година.

Въпреки това, бе проведен жребия за второто издание на турнира „Лига на Нациите“. За България предстоеше дебют в Лига В, а съдбата изпрати „лъвовете“ в група с Уелс, Ирландия и Финландия.

В началото на март отново имаше емоции покрай българския тенис, като националите за „Купа Дейвис“ гостуваха на Коста Рика. Българите определено влязоха като фаворити в срещата и показаха, че са по-класния състав. Възпитаниците на Тодор Енев спечелиха с общ резултат 4:1 и по този начин се класираха за „Световна Група 2“, където през 2021-ва година ни предстои мач срещу Мексико. Няколко дни след връщането им в България дойде и спирането на всички спортни прояви не само у нас и по света.

Българския тенис получи и още една радостна вест, след като Цветана Пиронкова обяви завръщането си на корта след тригодишно отсъствие заради майчинство.

За волейбола обаче нямаше връщане назад, като от федерацията обявиха, че шампионатите при мъжете и при жените няма да бъдат подновявани. По този начин за шампиони бяха обявени съставите на Нефтохимик и Марица, решение срещу което възроптаха част от тимовете, но все пак не успяха да го променят.

Началото на пандемията от COVID-19 промени още плановете и за дългоочакваната битка Пулев-Джошуа. Първоначално мачът за световната титла трябваше да се проведе в Истанбул, но през март за домакин на събитието бе избрана британската столица, Лондон.

Именно там пък започна друго важно събитие за българския бокс през 2020- олимпийската квалификация за мъже и жени. Българите отидоха с големи амбиции да се борят за заветните квоти за Токио, но и тук COVID-19 имаше последната дума, прекратявайки турнира преждевременно.

За съжаление в поредицата от отменени събития впоследствие попаднаха и двата най-големи спортни форума за 2020 г. - Европейското първенство по футбол, както и Олимпийските Игри в Токио. Специално за Олимпиадата това бе първия случай, в който Игрите биват отменени не поради военен конфликт. За последно това се случва през 1944 г., когато Втората световна война не позволява провеждането на Олимпийските игри в Лондон. Четири години преди това, отново тя е причината за отмяната на Игрите в Токио.

Април:

Месец април безспорно беше най-постен откъм спортни емоции. Целият свят на практика се беше съсредоточил в битката срещу COVID-19. В тези наистина трудни времена звездите в българския спорт определено търсиха начини да поддържат спортната си форма. Мнозина от тях пускаха в социалните мрежи най-различни видове упражнения, за да покажат какво правят през времето, когато са затворени у дома. В голям хит се превърнаха и най-различните предизвикателства с тоалетна хартия, които обхванаха целия свят.

В България пък ситуацията ставаше все по-сложна с всеки изминал ден. Болниците и медиците работеха неуморно в битката с коварния враг COVID-19. Именно поради тази причина започнаха и призивите за това хората да се подложат на доброволен труд.

На тази молба откликна боксьорът Тервел Пулев. Състезателят в полутежка категория постъпи като доброволец в спешното отделение на УМБАЛ „Софиямед“.

Отмяната на спортните събития на практика сложи край и на сезона в зимните спортове. Това от своя страна пък прекрати кариерата на един от най-успешните ни биатлонисти в последните години, Красимир Анев. 33-годишният самоковец обяви, че спира със спорта. Зад гърба си той има участия на три Зимни олимпиади, както и на 11 световни първенства. В кариерата си Анев има и девет извоювани медала от европейско първенства, един златен, четири сребърни и също толкова бронзови.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
104 000 болнични листове за карантина са издадени от март до декември
104 000 болнични листове за карантина са издадени от март до декември
Левски ще мери сили със Спостист преди подновяването на първенството
Левски ще мери сили със Спостист преди подновяването на първенството