НОВИНИ

Обзор 2020: Какво се случи в българския спорт през октмоври: Какво се случи в най-важният мач за "лъвовете" за годината

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:30, 02.01.2021
Чете се за: 04:57 мин.
Други спортове
обзор 2020 случи българския спорт октмоври случи важният мач лъвовете годината

Вече сме в 2021 година, през която се надяваме най-после да се състои Евро 2020, както и Олимпийските Игри в Токио.

Именно по повод с европейското първенство, днес в нашия обзор ще ви върнем към миналия октомври, когато цяла България тръпнеше да разбере дали трикольорите ще се възползват от златната си възможност за класиране на футболния форум.

В София пристигаше състава на Унгария в полуфинален плейоф, а при победа нашите щяха да бъдат само на един мач от класиране за първенството на Стария континент.

В същото време за българския футбол беше напечено и в Лига Европа, където два тима бяха само на един успех от класиране за груповата фаза.

За наша радост ЦСКА-София сътвори истински подвиг и изхвърли Базел насред Швейцария след успех с 3:1, докато Лудогорец се справи с Динамо Брест, също като гост. Така за първи път от 10 години насам имахме двама български представители в груповата фаза на Лига Европа.

Ще видим как двата отбора започнаха участието си, а също така ще прескочим и до Париж, където Цветана Пиронкова и Григор Димитров гонеха добри резултати на "Ролан Гарос".

Октомври:

През октомври най-накрая дойде дългоочаквания мач с Унгария от полуфиналния плейоф за класиране на Евро 2020. Селекционерът Георги Дерменджиев бе остро разкритикуван, след като не прати повиквателна на Андрей Гълъбинов, който по онова време блестеше в Серия „А“ с екипа на Специя. Въпреки това, настроенията сред феновете бяха, че при добра игра имаме шансове срещу „маджарите“, които пристигнаха в София без някой от звездите си.

Другата добра новина бе свързана с публиката по трибуните. В навечерието на сблъсъка стана ясно, че около 8000 души ще бъдат допуснати по трибуните при спазване на мерките срещу COVID-19. За огромно съжаление обаче във вечерта на 8 октомври имаше едва около 1000 зрители на националния стадион.

В самата среща пък българите изиграха може би един от най-добрите си двубои в последните години, но въпреки това загубиха тежко с 1:3. Още в 15-та минута, нашата стара слабост при центрирания се прояви и унгарците излязоха напред след ъглов удар.

В края на първото полувреме, „лъвовете“ бяха близо до изравнителния гол, но малшанс ни попречи да стигнем до 1:1. Това се оказа решаващо, след като още в 47-минута инкасирахме много лек втори гол след неразчетени действия на Божидар Краев, който беше част от стената при един пряк свободен удар на гостите. Играчът на Мидтиланд скочи, очаквайки параболичен изстрел, но уви топката бе шутирана по земя и влетя в нашата мрежа за 0:2.

Малко след това имахме и основателни претенции за дузпа, които обаче бяха подминати от Шимон Марчиняк. Така се стигна до 75-та минута, когато Неманя Николич реши съдбата ни с трети гол във вратата на Пламен Илиев.

До края отбелязахме почетно попадение чрез Георги Йомов, но отново се простихме с участие на голям форум, на какъвто бяхме за последно през 2004-та година.

Загубата разгневи футболната общност, която обвини ръководството на БФС, че в тази една година, след смяната на Борислав Михайлов, никой от тях не си е свършил работата както трябва. Колкото до самите футболисти, загубата остави трайна следа и те допуснаха нови две поражения в следващите си два двубоя в Лигата на Нациите срещу Финландия и Уелс, макар на моменти да показаха нелоши неща на терена.

На клубно ниво имахме далеч повече поводи за радост, когато в началото на месеца ЦСКА София и Лудогорец стигнаха до групите на Лига Европа. Така за първи път от 10 години насам щеше да има двама български представители в групите на европейски клубен турнир.

В плейофния кръг Лудогорец се справи сравнително лесно с тима на Динамо Брест, печелейки с 2:0 в Беларус. Истинския подвиг обаче сътвори ЦСКА, постигайки феноменален обрат като гост на Базел. Швейцарците поведоха в резултата чрез Артур, който реализира дузпа, но дори това не стресна българския представител.

Момчетата на Стамен Белчев изнесоха много силен мач, тактически и напълно заслужено изравниха резултата в 72-та минута, когато точен беше Тиаго Родригеш. Отново той направи обрата пълен в 88-та минута, преди в добавеното време Ахмед Ахмедов да оформи крайното 1:3. Радостта в Червения лагер бе напълно заслужена, а целта поставена от техния старши-треньор бе изпълнена, въпреки че много хора се изсмяха на Стамен Белчев, когато той заговори за влизане в групите на Лига Европа.

Така два български тима очакваха с нетърпение жребия за Лига Европа. За ЦСКА съдбата отреди сблъсъци с Рома, Йънг Бойс и ЧФР Клуж. За Лудогорец пък предстояха срещи с Тотнъм, ЛАСК Линц и ФК Роял Антверп.

Така неусетно дойде 22 октомври и време за начало на груповата фаза на Лига Европа. ЦСКА приемаше у дома състава на ЧФР Клуж. „Червените“ бяха подкрепяни от 12 000 души на стадиона и под техните скандирания започнаха много силно срещата и може да се каже, че донякъде контролираха играта. За съжаление в началото на втората част при един корнер българската отбрана капитулира и Клуж излезе напред. Четвърт час преди края гостите оформиха крайното 0:2 след гол от дузпа на Чиприан Деац.

Както се оказа тази загуба коства поста на Стамен Белчев, който бе уволнен след поредица от слаби резултати в първенството и серия от осем поредни мача без успех.

За Лудогорец началото също не бе добро, като разградчани бяха категорично надиграни у дома от състава на Антверп. „Зелените“ поведоха в началото на втората част, но настойчивата игра на белгийците даде резултат и те в край на сметка си тръгнаха с трите точки.

Седмица по-късно българския шампион претърпя нов крах, губейки този път като гост на ЛАСК Линц. Елвис Ману записа хеттрик, но дори това не стигна на разградчани и те отстъпиха с 4:3, макар в последния четвърт час да играха с човек повече.

ЦСКА-София пък гостуваше на фаворита в групата Рома, водени от временния наставник Даниел Моралес. Българският състав игра добре в Рим и успя да укроти устрема на „вълците“ и да не допусне гол. „Червените“ дори могат да съжаляват, че не стигнаха до успеха, след като сериозни пропуски направиха капитанът Валентин Антов, както и Али Соу. Гамбийският нападател дори трудно скриваше разочарованието си в интервюто след срещата.

Също в началото на октомври, малко нетрадиционно, се проведе и турнирът „Ролан Гарос“ в Париж. България отново бе представяна от Григор Димитров и Цветана Пиронкова, като още три дами взеха участие в квалификациите.

Всички надежди бяха Цвети да затвърди отличните впечатления от "US Open" и тя намекна, че все още се намира в добра форма, надигравайки Андреа Петкович в два сета. Отново предстоеше сблъсък със Серина Уилямс във втория кръг, но час преди срещата американката изненадващо обяви, че се оттеглят участие в надпреварата.

Така Пиронкова се класира за третия кръг без игра, където я очакваше специалистката на двойки, Барабра Крейчикова. Срещата между двете бе белязана от поройния дъжд в Париж, който на няколко пъти забави началото на мача. В край на сметка българката измъкна първия сет, но пропиля възможностите си в следващите два и в край на сметка отпадна от надпреварата, но отново беше с високо-вдигната глава.

При мъжете Григор Димитров започна с пестелив успех над Грегоар Барер, преди във втория кръг да бъде надигран и хърватинът, Андрей Мартин, също в три сета. В третия кръг българинът се справи с трети пореден играч извън топ 100, след отказване на Даниел Химено Травер. Така за първи път в своята кариера Григор се класира за четвъртия кръг в Париж, където го очакваше сблъсък със Стефанос Циципас.

След оспорвани първи два сета, в които нашия тенисист имаше шансове, включително и пропуснати сетболи във втората част, Григор изостана с 0:2 сета. В третия, съпротивителните сили на първата ни ракета привършиха и той напусна „Ролан Гарос“.

Обратно в родната Първа Лига, Левски продължаваше да се бори за своето оцеляване и търсенето на нов генерален спонсор. В тежката ситуация, „сините“ привлякоха отново в редиците ди братя Цоневи, но трябваше да понесат тежък удар, когато наставникът Георги Тодоров хвърли оставката си. За временен заместник беше посочен Живко Миланов, а сред имената, спрягани за нов постоянен треньор, най-често, споменаваното име не това на Славиша Стоянович, който веднъж вече водеше тима от „Герена“.

Далеч от футбола през октомври се открои успеха на сестри Стоеви на турнира на двойки по бадминтон в Саарбрюкен (Германия), в който те триумфираха като поставени под номер 1 в основната схема. Седмица по-рано, Габриела и Стефани стигнаха и до полуфиналите на турнир в Дания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски засилва конкуренцията на вратарския пост
Левски засилва конкуренцията на вратарския пост
Лин Сван стартира с победа на "Тур дьо ски"
Лин Сван стартира с победа на "Тур дьо ски"