НОВИНИ

Обзор 2020: Какво се случи в българския спорт през септември: Вълненията около Цвети Пиронкова в Ню Йорк

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:00, 01.01.2021
Чете се за: 05:36 мин.
Други спортове

Септември със сигурност беше горещ за всички фенове на тениса в България, които стискаха палци и се радваха на отличните изяви на Цветана Пиронкова на US Open.

Обратно в България, националният отбор по футбол започваше участието си в "Лигата на Нациите", като двубоите представляваха генерална репетиция за баража с Унгария.

В Лига Европа пък дойде моментът за Тотнъм да пристигне в Пловдив за мач с Локомотив, докато ЦСКА очакваше българския кошмар, БАТЕ Борисов.

Ще ви припомним и успехите на нашите лекоатлети на Балканиадата в съседна Румъния, както и какво направи младежкия национален отбор по волейбол на европейското първенство в Италия.

Септември:

За началото на септември оставяме българския футбол за малко настрана и ще отидем отвъд океана, където в Ню Йорк предстоеше US Open. Обикновено последния за годината турнир от Шлема, този път беше втория мейджър за сезона в една година, в която почти всичко беше нагоре с краката. Така или иначе на Флъшинг Медоус отново беше подготвен да посрещне най-добрите в световния тенис.

За наша радост България имаше трима участници в основната схема, Григор Димитров, Виктория Томова и Цветана Пиронкова, която се завръщаше след майчинство. Разбира се, надеждите ни за добро представяне бяха свързани с Григор, който 12 месеца по-рано беше стигнал до полуфиналите в Ню Йорк, побеждавайки по пътя си Роджър Федерер на 1/4 финалите с 3:2 сета във вечерната сесия на "Артър Аш Стейдиъм".

И тази година стартът беше добър, чиста победа срещу Томи Пол и мач срещу Мартон Фучович във втория кръг. Унгарецът само две седмици по-рано бе победил Григор на същите кортове и хасковлията имаше да си връща. Бившият номер 3 имаше всички шансове да стигне до победата, но уви ги пропиля и си тръгна безславно от Ню Йорк. Вики Томова пък нямаше късмет при жребия, който я прати на Аманда Анисимова, полуфиналистка от Ролан Гарос 2019. Софиянката се държа достойно, но в край на сметка отстъпи на 22-та поставена.

В същото време Цвети Пиронкова пристигна без особени очаквания в САЩ след тригодишно отсъствие заради майчинство. Съдбата я противопостави на младата на Людмила Самсонова, но въпреки това Цвети показа, че не е загубила класата си и спечели комфортно в два сета, за да си уреди среща с финалистката от Australian Open, Гарбине Мугуруса. Испанката разбира се беше фаворитка в срещата, но за наша радост беше неприятно изненадана от нашето момиче. Пиронкова изигра страхотен мач, в който напомни за времената, когато побеждаваше тенисистки от подобен ранг на Уимбълдън.

Тази победа сама по себе си можеше да се счита за невероятен успех, но Цвети беше решена да не спира дотук. В третия кръг на пътя и застана Дона Векич. Хърватката беше поставена под номер 18, но пловдивчанката вече беше набрала скорост и буквално прегази Векич с 6:4, 6:1. С този си успех българката изравни най-доброто си постижение на Флъшинг Медоус, четвърти кръг от 2012-та година. Този път там я очакваше красивата французойка Ализе Корне. Битката между двете беше за място сред най-добрите осем и определено не разочарова. Това беше първият мач за нашето момиче от началото на турнира, в който тя загуби сет, но за щастие краят бе щастлив и така България имаше представителка сред най-добрите осем в турнир от Големия Шлем за първи път от 2016-та година, когато отново Цвети игра в ¼-финалната фаза на Ролан Гарос.

На най-голямата арена в света на българката и предстоеше среща с друга майка, Серина Уилямс. Американката продължаваше с преследването на 24-та си титла от Шлема, като що се отнася до мачовете с Цвети, тя нямаше загуба. България пък се надяваше рейда на Пиронкова да продължи с пълна сила. Мачът започна повече от добре за българката, която спечели първия сет и изглеждаше, че се е запътила към полуфиналите. Серина обаче показа своята класа и успя да обърне развоя на срещата, но след мача призна, че наистина и е било много трудно срещу вдъхновена игра на нашето момиче.

Така приключи невероятната приказка на Цвети Пиронкова на US Open, която отново напомни, че когато е във форма пловдивчанката е една от най-добрите в света дори и на 33 години. Силните и мачове я изкачиха до 156-то място в подреждането, а също така и осигуриха и „уайлд-кард“ и за, започващия в началото на октомври Ролан Гарос.

През месец септември отново на дневен ред излезе и темата за националния отбор на България. „Лъвовете“ започваха участието си в Лигата на Нациите, като тези мачове трябваше да послужат за подготовка за решителния плейоф срещу Унгария в началото на октомври. Съперниците в тези двубои бяха Република Ирландия и Уелс. В първата среща на стадион Васил Левски българите показаха добра игра и дори поведоха след попадение на Божидар Краев. В последните минути на срещата обаче нашата отбрана допусна лековато гостите да изравнят резултата след изпълнение на ъглов удар. Така България пропусна да спечели ценни три точки, които впоследствие можеха да се окажат решаващи в битката за оставане в Лига В.

Три дни по-късно нашите гостуваха в Уелс и въпреки проблемите в отбрана, играха стабилно през по-голямата част от времето. За съжаление, отново ахилесовата пета ,наречена центрирания, ни изигра лоша шега и Неко Уилямс отбеляза в добавеното време на срещата.

Георги Дерменджиев заяви, че тези мачове са именно за изчистване на тези грешки, но дали наистина това щеше да се случи, предстоеше да разберем след месец, когато в София пристигне Унгария.

В същото време младежкия национален отбор на България продължаваше своят битка за място на Евро 2021 с двубои срещу Русия и Сърбия. Младите лъвчета допуснаха поражение като гости на „Сборная“ с 0:2, но след това записаха целен успех с 1:2 като гости на Сърбия, запазвайки всички шансове за втората позиция.

Оставаме на вълна европейски футбол, но отиваме в Лига Европа, където ЦСКА София и Локомотив Пд ги очакваха интригуващи мачове. В Пловдив идваше Тотнъм, предвождан от Жозе Моуриньо. „Черно-белите“ бяха готови за подвиг, а наставникът им Бруно Акрапович се надяваше да изненада „Специалния“. Със сигурност тази вечер беше на път да се превърне в специална, когато в 71-та минута Георги Минчев даде аванс на Локомотив. За момент изглеждаше, че българският тим ще поднесе изненада и ще изхвърли представителя на Висшата Лига. Явно обаче не е било писано да стане, защото скоро след това гостите получиха право да изпълнят дузпа, която за съжаление беше придружена и с червени картони за Диниш Алмейда и Бирсент Карагерен. Капитанът Хари Кейн реализира от бялата точка и възстанови паритета на „Лаута“. Останали с 9 човека, „смърфовете“ капитулираха и допуснаха втори гол, дело на Танги Ндомбеле,който сложи край на похода им Европа през този сезон.

Малко по-късно същата вечер, но в София, ЦСКА посрещаше българския кошмар БАТЕ Борисов. „Червените“ имаха много да се реваншират за слабата си игра срещу Сайрънс в предния кръг и определено може да се каже, че го сториха по възможно най-добрия начин. Играчите на Стамен Белчев изнесоха много силен двубой и спечелиха с 2:0 у дома срещу беларусите, които бяха без две от основните си звезди в София. Точни за успеха бяха Али Соу и Греъм Кери, а Густаво Бусато хвана дузпа на Милич. След мача, треньора на гостите призна, че е бил изненадан от показаното от „армейците“ и допълни, че успехът им е бил напълно заслужен.

По този начин в предпоследния кръг на квалификациите на ЦСКА София им предстоеше ново домакинство, този път срещу непретенциозния тим на Б36 Торсахвн. В този двубой българският представител изигра още един силен двубой, печелейки с 3:1. Йомов и Соу вкараха до почивката, но Пингел изравни за Б36 скоро след подновяването. Жул Кейта обаче отбеляза гола на успокоението в 83-та минута, за да класира „червените“ за последния кръг на квалификациите.

Там вече ги очакваше един наистина сериозен съперник в лицето на швейцарския Базел, който в последните години имаше няколко срещи с български състави в евротурнирите, включително ЦСКА и Лудогорец.

Ще обърнем малко внимание и на царицата в спортовете, леката атлетика. През септември се проведе Балканиадата, чийто домакин беше Румъния. На 19 и 20 септември в румънския град Клуж, българските атлети се представиха много добре, извоювайки общо 15 отличия, 3 златни, 6 сребърни и 6 бронзови.

Балкански шампиони станаха Ина Ефтимова на 200 метра, както и Габриела Петрова в дисциплините дълъг скок и троен скок. По този начин Габриела продължи със силните си изяви през 2020-та година, след като през август се класира на две втори места, на турнира от Диамантената Лига в Монако и на международното състезание „Пааво Нурми“ във Финландия.

Също така стана ясно, че България ще домакинства на надпреварите от Втора Лига на Европейското Отборно Първенство през 2021 година. Домакин на събитието ще бъде Стара Загора. Градът под Аязмото вече веднъж прие същата тази надпревара през 2015 година.

Отскачаме и до Италия, където националния отбор по волейбол за младежи до 18 години се подвизаваше на европейското първенство за своята възраст. Водени от Мартин Стоев, нашите момчета имаха амбиции да повторят постижението си от 2019-та година, когато на родна земя се окичиха със сребърните медали от първенството на Стария континент. Цел миниум обаче беше влизане в топ 6, което щеше да означава и класиране за Световно първенство през следващата година.

„Лъвчетата“ бяха в една група с домакина Италия, Белгия и Турция. Жребият отреди в групата да бъдат още и съставите на Финландия и Словакия, но те се оттеглиха от участие заради COVID-19. В група нашите бяха безгрешни, записвайки 3 от 3, като в последния мач надделяха над домакините от Италия с 3:2 гейм в крайно драматичен сблъсък.

За съжаление надеждите за злато угаснаха на полуфиналите, където волейболистите на Мартин Стоев отстъпиха на Чехия, а след това загубиха и в спора за бронза от тима на Полша. Въпреки това обаче, във всичките си мачове на Ботуша младите таланти отново показаха страхотния си потенциал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-спокойна новогодишна нощ в болница "Пирогов" тази година
По-спокойна новогодишна нощ в болница "Пирогов" тази година
Нова година под открито небе на Копитото замени традиционния концерт на площада
Нова година под открито небе на Копитото замени традиционния концерт на площада