НОВИНИ

Очаква се плевенското село Буковлък да мине под карантина заради бума на COVID-19 в шивашки цех

bnt avatar logo
от БНТ
07:32, 22.04.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Областният оперативен щаб в Плевен предложи близкото до града село Буковлък да бъде поставено под карантина. Предложението бе изпратено до Националния оперативен щаб, министъра на здравеопазването и до кмета на Плевен.

Искането е аргументирано с четири случая на заразени с коронавирус в селото, както и с големия брой контактни лица, които предстои да бъдат изследвани. Положителните проби от селото са на работнички в плевенско шивашко предприятие, където бяха констатирани общо 24-ма заболели. Според предложението селото трябваше да бъде блокирано от полунощ.

Селото все още не е под блокада. Причината е, че няма до този момент издадена заповед от министъра на здравеопазването, който единствен може да въведе карантина в селото. Очаква се решение по предложението на Областния оперативен щаб да бъде взето евентуално днес от министъра на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Д-р Николай Деков - главен инспектор в РЗИ-Плевен: След оплаквания на работничка в същата фирма и извършените впоследствие изследвания на контактните лица, се стигна до бройката 24 заразени работнички. Продължаваме поетапното изследване на всички работници от засегнатия цех. Освен това ще има представителна група минимум 15% от останалите цехове, която също ще бъде изследвана.

Инспекторът обясня, че проблемът с тази фирма, е че съставът е много разнороден, с много пътуващи, се извършва изследване и обхващане на контактните лица от селата и населените места, от които идват.

Д-р Николай Деков - главен инспектор в РЗИ-Плевен: От началото на самата пандемия обхващаме и се стремим да не изпуснем нито един от контактните лица. Взети са проби на по-голяма част от контактите на тези 4 работнички. Днес предстои взимането на още 40 проби.

От вчера цехът със засегнатите работници е затворен.

Към момента около 650 души от Плевенска област са под карантина от началото на пандемията. По данни на РЗИ те са били над 2700, но поетапно 14-дневната карантина е изтекла. Това са били най-вече хора, завърнали се от чужбина или такива, които са били контактни на дали положителна проба за коронавирус.

Вижте още във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Татяна Червенякова: През юни ще циркулира друга инфекция, но няма да се разделим с коронавируса
Проф. Татяна Червенякова: През юни ще циркулира друга инфекция, но няма да се разделим с коронавируса
Българка от Франция събира компютри за деца без достъп до интернет
Българка от Франция събира компютри за деца без достъп до интернет