Одобриха проекта за ремонта на пътя Русе – Кубрат

от БНТ
13:29, 17.07.2020
Чете се за: 00:56 мин.
Регионални
одобриха проекта ремонта пътя русе ndash кубрат

Проектът за рехабилитация на пътя Русе – Кубрат е одобрен от управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Процедурата е важна, тъй като именно по ОПРР идва по-голямата част от средствата необходими за ремонтните дейности – 29.7 млн. лв., а останалите 16.7 млн. лв. са собствено финансиране от АПИ.

Второкласното трасе от републиканската пътна мрежа осигурява връзката между областите Русе, Разград и Силистра и е най-пряко за жителите на Исперих и Кубрат до трите областни града. Липсата на достатъчно финансов ресурс отлага основния му ремонт вече повече от 30 години.

Влошаващото му се състояние предизвика множество протести, които зачестиха и хората от различни населени места, които използват ежедневно този път, блокират движението по него всяка събота, въпреки обещанието на Агенция „Пътна инфраструктура“, че ремонтът започва през септември.

От АПИ уточниха, че дори за да върви работата по-бързо и оперативно, близо 47-километровата отсечка е разделена на два обекта. И за двата лота има избрани изпълнители на строително-монтажните работи и подготвя сключването на договорите. Има решение за определяне на изпълнители на строителния надзор, но все още тече срокът за обжалването му. В първия лот е 21,5-километровата отсечка от Русе до 21-ви км на пътя между с. Ново село и с. Тетово и през с. Червена вода, а във втория са останалите 25,2 км до Кубрат. Срокът за изпълнение и на двата участъка е 10 месеца.

„С изпълнението на проекта ще бъдат подобрени експлоатационните качества на пътя, безопасността на движението и комфорта на пътуващите по него. След рехабилитацията трасето ще бъде с нова асфалтова настилка и подобрено отводняване, нови бордюри, мантинели, пътни знаци и хоризонтална маркировка“, пишат по този повод от АПИ.

Русе

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хамилтън и Мерцедес най-бързи в първата тренировка на "Хунгароринг"
Хамилтън и Мерцедес най-бързи в първата тренировка на "Хунгароринг"
ЦСКА подписа с национален вратар
ЦСКА подписа с национален вратар