НОВИНИ

Официално бе даден старт на световното първенство U23 по кану-каяк в Пловдив

Томас Кониецко, кметът на Пловдив Костадин Димитров и зам.-министърът на спорта Стоян Андонов откриха глобалния форум под тепетата.

Официално бе даден старт на световното първенство U23 по кану-каяк в Пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 17.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Международната федерация по кану-каяк Томас Кониецко, заместник-министърът на спорта Стоян Андонов и кметът на Пловдив Костадин Димитров откриха световното първенство по кану-каяк за младежи до 23 години, юноши и девойки, което ще се проведе от 17 до 21 юли в Пловдив.

„След броени дни най-добрите представители на кану-каяк спорта в света ще се състезават за олимпийските медали в Париж. Пловдив е мястото, където през следващите няколко дни бъдещите най-добри състезатели ще се борят за отличия. Вие сте тези, които ще бъдат лицата на нашия спорт в Лос Анджелис през 2028 г. и Бризбейн през 2032 г. И затова заслужавате професионална сцена за изява на тазгодишното Световно първенство. Благодарен съм, че Българската федерация по кану-каяк осигурява тази сцена тук, в Пловдив. Благодаря също на Община Пловдив и българската държава, без които това състезание нямаше да е възможно", започна Кониецко.

"100 години след създаването на организирания кану-каяк в България, вашата федерация е надежден партньор на Международната. И с това световно първенство ще бъде написана нова страница в успешната история на кану-каяка в България“, добави президентът на Международната федерация по кану-каяк.

„За България е чест да бъде домакин на спортно събитие от такъв ранг, в което ще вземат участие най-добрите състезатели в тези възрастови групи. Убеден съм, че всички участници ще покажат най-доброто от себе си в преследването на отличията и ще зарадват почитателите на този спорт у нас. От името на министър Георги Глушков и целия екип на Министерството на младежта и спорта ви пожелавам успешно представяне, реализиране на спортните цели и достигане на нови спортни върхове“, заяви зам.-министърът на спорта Стоян Андонов.

„За мен е изключителна чест да ви посрещна в наистина топлия Пловдив. Емблематично, началото на това първенство съвпада със 100-годишнита от създаването на кану-каяка в България. Пожелавам ви да е по-прохладно във водата. Пожелавам успех на състезателите. Знам колко много труд са положили организаторите за създаването на благоприятни условия. А спорт се създава именно с условия. Радвам се, че имаме този гребен канал в Пловдив, който прави възможно провеждането на толкова много големи първенства. Желая да няма контузии и да постигнете целите си“, каза кметът на Пловдив Костадин Димитров.

На финала той акцентира върху огромните заслуги за българския кану-каяк на заместник-кмета на Пловдив по „Спорт и младежки дейности“, двукратния олимпийски шампион Николай Бухалов. След което всички присъстващи бъдещи звезди на световния кану-каяк аплодираха бурно Бухалов.

Общо 28 българи ще участват на световното първенство – 10 при младежите до 23 години и 18 при юношите и девойките.

Веднага след като новата звезда на българския кану-каяк Йоана Георгиева бе обявена за невинна от Спортния арбитражен съд в Лозана по обвиненията за нарушаване на антидопинговите правила и временното спиране на правата й бе отменено, Йоана бе заявена за участие и на Световното първенство до 23 г. в Пловдив. Тя ще се състезава на 500 м едноместен каяк – дисциплината, на която ще представя България и на Олимпийските игри в Париж.

Близо 900 състезатели ще се борят за призовите места на световното първенство за младежи до 23 г., юноши и девойки на гребната база в Пловдив от четвъртък до неделя.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Николов: Човешката дейност е основната причина за възникването на пожари
Николай Николов: Човешката дейност е основната причина за възникването на пожари