НОВИНИ

Огнян Герджиков: Купуването на гласове е български патент, трябва сериозна борба срещу това уродливо явление

bnt avatar logo
от БНТ
08:57, 23.09.2022
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Купуването на гласове е уродливо явление, срещу което са необходими сериозни усилия. Това заяви в "Денят започва" бившият служебен премиер и бивш председател на народното събрание, юристът проф. Огнян Герджиков.

"Аз не знам някъде другаде по света да има такава търговия на гласове - не съм чувал поне. Това явно е български патент. Крайно уродливо явление е и трябва много сериозна борба срещу това явление. Уникална държава сме - да си продаваме гласа за 50 или 100 лева или колкото там се търгува. Ние обичаме да прехвърляме вината другиму - наблюдават се все по-малко хора, които гласуват. На сегашните избори се очакват още по-малко хора да гласуват. И после питат защо са избрани тези хора. Ами, тези, които са отишли до урните, са си избрали тези хора, идете вие и изберете други", заяви той.

Герджиков подчерта, че България не е единствената държава в политическа криза и че през това са преминавали и страни, които са много развити, като Белгия и Израел. По-сериозният проблем, според него, е честата смяна на законодателството у нас.

"Не е най-страшното, когато законодателният орган отсъства, а когато работи, защото сме шампиони по непрекъснати промени на законодателството. Мисля, че нямаме равни на себе си в световен мащаб. Аз бих се радвал парламентът да приема по 3 закона на година, а не по 33 или повече, както го правят. Няма друга държава, която така да си променя законите. Често давам пример с Кодекса за социално осигуряване - той е в сила от 1 януари 2000, сега сме 2022. Досега този закон е променян 137 пъти - това е абсолютен световен рекорд. Тази нестабилност на законодателството отблъсква инвеститорите, те искат предвидимост, а такава няма с непрекъснатите промени на законите", коментира Огнян Герджиков.

Проф. Герджиков изтъкна, че не вярва войната в Украйна да прерасне в нов световен конфликт, но заради самия факт, че се случва толкова близо до нас, трябва много да внимаваме какво говорим, какво правим и какво е нашето поведение и външна политика.

Прогнозира, че в не много далечно бъдеще, след няколко десетилетия, ще има Европейски съединени щати.

"Аз съм проевропеец в мозъка на костите си. Прогнозирам, че в не много далечно бъдеще ще има европейски съединени щати, защото Европа е люлката на човечеството и културата. Отделните държави са безсилни да се борят срещу огромните икономически колоси. Истинската възможност да се противопоставим на тези гиганти, това е обединена Европа - това е люлката на цивилизацията и културата. ЕС е в криза, давам си сметка, но тази криза ще бъде преодоляна. И това е бъдещето на България - в Европейския съюз", каза той.

Проф. Огнян Герджиков призова да се обръща повече внимание на културата.

"Трябва да популяризираме българската култура, защото имаме с какво да се гордеем. Не чалгата, а българската култура. В Миланската скала - меката на оперното изкуство - там, във фоайето има 10 големи красиви маслени портрета на най-големите певци, пели там. От тези 10 големи оперни певци, знаете ли колко са българи - 7. Кой знае този факт - никой. Обаче, чалга парчетата се знаят. Знаят се рождените дни на певците с по едно име, а не се знаят големите наши оперни певци по света. Не се знаят нашите големи художници, нашите големи учени, изобретатели. Те отиват някъде на заден план, защо? Извадете ги на показ - те учат и са пример, те заразяват. Това е нещо, което ни липсва. Защото, когато ни се вдигне културата, по друг начин ще гледаме на живота и ще избираме своите народни представители", смята юристът.

Проф. Огнян Герджиков сподели още, че не спира да пише и сега работи върху своя отдавнашна мечта - енциклопедичен речник на частното право.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вавринка надви Медведев за първата си топ 10 победа след близо две години
Вавринка надви Медведев за първата си топ 10 победа след близо две години
Съвети за ефективно отопление през зимата – разговор с Богомил Николов
Съвети за ефективно отопление през зимата – разговор с Богомил Николов