НОВИНИ

Ограничават движението на тирове по АМ "Хемус" в дните около Коледа

пътен знак
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:51, 22.12.2023
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Агенция "Пътна инфраструктура" ограничава движението на тежкотоварните автомобили около Коледа по участъци от автомагистрала "Хемус" в Софийска област, съобщиха от агенцията.

В тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на 22 и 23 декември ще има две ленти за Варна, а на 27 декември – за София.

На 22 декември, петък, в последния работен ден преди почивните дни за Коледа, от 12.00 ч. до 20.00 ч. и в събота, 23 декември, от 8.00 ч. до 16.00 ч. се спира движението на тежкотоварните камиони над 12 т в посока Варна по участък от АМ "Хемус" между 30-и до 47-и км. Ограничението е във връзка с очаквания засилен трафик за празниците и ремонтно-възстановителните работи в тунелите "Топли дол" и "Правешки хановe".

Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка "Витинска река", при 30-и км, по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел "Ботевград" при 47-и км, откъдето ще продължават пътуването си по АМ "Хемус".

В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението е възможно преминаването на моторни превозни средства над 12 тона да бъде ограничено и в участъка от пътен възел "Правец" при 52-ри км до пътен възел "Осиковска Лакавица" при 60-и км. Обходният маршрут ще е по път I-3.

При интензивен трафик и за улеснение на всички пътуващи от София към Варна на 22 декември от 12.00 ч. до 20.00 ч. и на 23 декември от 8.00 ч. до 16.00 ч. при необходимост ще бъдат обособени две ленти за движение в тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове". Всички пътуващи от Варна към София ще преминават по обходен маршрут - от пътен възел "Осиковска Лакавица" по път I-3 и при п.в. "Правец" ще се връщат на АМ "Хемус". По преценка на контролните органи в зависимост от интензивността на трафика е възможно движението на всички МПС да бъде ограничено от п.в. "Ботевград" до п.в. "Витинска река" с пренасочване по път II-17 и път I-1.

На 27 декември – последният почивен празничен ден, от 12.00 ч. до 20.00 ч. ще бъде ограничен тежкотоварният трафик от п.в. "Осиковска Лакавица" при 60-и км до п.в. "Правец" при 52-ри км. Обходният маршрут ще е по път I-3. В зависимост от метеорологичните условия и трафика ще се спира преминаването на автомобили над 12 т в посока София, в участъка от п.в. "Ботевград" при 47-и км до п.в. "Витинска река" при 30-и км. Обходният маршрут ще е по път II-17 и път I-1.

На 27 декември от 12.00 ч. до 20.00 ч., в зависимост от трафика и метеорологичните условия, ще бъдат осигурени две ленти за пътуващите към София в тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове". В тази връзка изцяло ще се спре движението на всички МПС, пътуващи за Варна в участъка от АМ "Хемус" от 30-и до 47-и км. Обходният маршрут за пътуващите от столицата към Варна ще бъде от п.в. "Витинска река" по път I-1 и път II-17, а при п.в. "Ботевград" ще продължава по АМ "Хемус". Друга възможност при интензивен трафик е при п.в. "Правец" движението да се пренасочва по път I-3 и при п.в. "Осиковска Лакавица" да продължава по автомагистралата.

Пътната агенция апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи, както и да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване, защото по този начин биха възпрепятствали преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските девойки завършиха девети на турнира в Испания за Световната купа на шпага
Българските девойки завършиха девети на турнира в Испания за Световната купа на шпага
Глад в Газа: В северните части вече няма работеща болница
Глад в Газа: В северните части вече няма работеща болница