НОВИНИ

Огромен интерес към безплатни читателски карти в столичния зоопарк

огромен интерес безплатни читателски карти столичния зоопарк
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:21, 20.08.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Столичната библиотека раздава безплатни читателски карти в Зоологическата градина в София. А всеки, който иска да направи такъв подарък на любим човек, който обича да чете, също може да се възползва.

"Инициативата "Зелени библиотеки" се провежда за девета поредна година в столичните паркове, както и в зоопарка и във Витоша, където имаме 7 планински къщички за книги", каза пред БГНЕС Таня Томова, ръководител на сектор "Краезнание и книжовно наследство" при Столична библиотека.

Тя подчерта, че инициативата се радва на огромен интерес, както и че проектът на Столична библиотека "Зелени библиотеки" е устойчив. "За първите няколко часа днес през нашата импровизирана "Зелена библиотека" са минали около 130 читатели", посочи ръководителят на сектор "Краезнание и книжовно наследство", като уточни, че това са основно млади семейства с деца, сред които книжарите се опитват да насърчават четенето на книги.

Томова отбеляза, че в инициативата "Зелени библиотеки" винаги включват най-новите хитови издания, както и детска и художествена литература. "Имаме също така и специализирана литература", добави тя.

Томова заяви, че са се опитали да представят една малка, но значителна част от специалните колекции на тема зоология – първите учебници на тема зоология, книжки за деца, първият детски роман от 1930 г. на Калина Малина, детските стихотворения на Иван Вазов, на Петко Славейков, както и още много други интересни книги, които са част от редките и ценни колекции на Столичната библиотека.

"В инициативата също така днес огромен интерес имаше от страна на семейства софиянци, които се включиха в инициативата на Столична община "Вземи, прочети, върни", каза още тя и допълни, че са дарени доста книги.

"Някъде около 45 книги към момента са дарени от софиянци за софиянци, така че радваме се, че инициативата ни е успешна и се радва на огромен интерес от страна на жителите на София и гостите на града", добави ръководителят на сектор "Краезнание и книжовно наследство".

В столичния зоопарк посетителите могат да видят също и изложбата "Поздрав от София", която представя първите илюстровани пощенски картички, които разказват за облика на града и как той се променя преди и след Освобождението на България и тогава, когато вече София е избрана и става столица.

"Искам да приканя всички софиянци да се възползват от инициативата в момента, когато ходим сред читателската ни публика в парковете, защото подаряваме читателски карти", призова Томова

Следващата седмица "Зелени библиотеки" ще се проведе в Парк "Света Троица" в събота, а в неделя в Природен парк "Витоша" на поляната пред Хижа "Алеко", където Столична библиотека е партньор в инициативата за масово изкачване на Черни връх от Алеко Константинов, съвместно с Природен парк "Витоша" и Българския туристически съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чавдар Костов остава в БК Рилски спортист и през следващия сезон
Чавдар Костов остава в БК Рилски спортист и през следващия сезон
Баскетболните ни национали до 14 г. завършиха с победа участието си на турнира Словения бол
Баскетболните ни национали до 14 г. завършиха с победа участието си на турнира Словения бол