НОВИНИ

Около 20 тона амоняк са изтекли край Пирот, няма данни за замърсяване на въздуха в града (Обзор)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:00, 26.12.2022
Чете се за: 05:52 мин.
По света
Слушай новината

Железопътен инцидент - товарен влак с амоняк дерайлира край сръбския град Пирот. Над 50 души са получили натравяне, има и двама загинали, но не е ясно дали смъртта им има връзка с изтичането на амоняка.

Вижте още в прякото включване

Инцидентът е станал на железопътната линия от Пирот до село Станичене в района на тунел Сопот. Фирмата собственик на товара съобщи, че дерайлиралите вагони са 4 от общо 20, два са се преобърнали, като течът е от един. Друг от вагоните паднал в коритото на река Нишава. Амонякът направил реакция с водата и във въздуха се образувал токсичен облак от гъст дим.

"Приближихме мястото на инцидента, само се опитахме да го изолираме с наличната техника, но за съжаление не беше клапан, който просто да затворим", обясни Бобан Стеванович, заместник-началник на сектора за извънредни ситуации.

Разлив на амоняк край Пирот: Няма пострадали българи, нито данни за замърсяване в България

Заради образувалия се гъст дим видимостта на магистралата намалява и затова станали и катастрофи. Свидетел на ужаса е французинът Ги Лабейри, който живее в България.

"В грешния момент на грешното място... изоставяне на колата на магистралата и бясно бягство, за да се изплъзна от отровния облак. Три часа без помощ... но накрая някаква линейка с хора, облечени като космонавти, изплува от отровния облак. Отправям се към спешното отделение на болницата в Пирот, където получавам две инжекции, хапче под езика и респиратор с кислород. Същински филм на ужасите, само че в реалния живот", пише той.

"Концентрацията на амоняк на мястото на инцидента все още е висока, което означава, че все още трябва да бъдем внимателни. Ситуацията е напълно овладяна, но докато всичко се оправи, трябва да внимаваме", обясни министърът на строителството и инфраструктурата на Сърбия Горан Весич.

При инцидента са пострдали над 50 души. Има и двама починали, но не може да се твърди, че причината е отравяне с амоняк. Първата жертва е с множество съпътстващи заболявания и вероятно е починал от стрес. Вторият е турски шофьор на тир, излязъл от магистралата.

Генералният ни консул в Ниш: Има втора жертва след инцидента с разлив на амоняк край Пирот

Още сутринта шестима българи се свързали с българското консулство. След преглед в болница те са освободени. По-късно на консула се е обадил още един български гражданин, който е настанен в болницата в Ниш.

"В момента му правят допълнителни изследвания. Чувства се добре, ние сме във връзка с него, водим комуникация, показателите са му добри, но го задържат за всеки случай", каза Димитър Цанев.

Освен българина, в болницата в Ниш има още 6 души, в Пирот са четирима. Всички са без опасност за живота.

"Двама от тях са пожарникари на 27 и 29 години. С лека клинична картина е един турски гражданин между 40 и 50 години и един шофьор на камион между 40 и 50 години", обясни д-р Войкан Ранчич, от болницата в Пирот.

МВнР призовава българите да не пътуват към Пирот през следващите дни

Количеството изтекъл в атмосферата край Пирот амоняк е около 20 тона.

"Има все още изтичане на амоняк от цистерната и ще решим дали да намерим начин да я запушим или да я преместим, или да изчакаме докато изтече целият амоняк", каза Владан Васич, кмет на Пирот.

Фирмата собственик е предоставила всичките си ресурси и обучени екипи на разположение на отдела за извънредни ситуации на град Пирот.

"Всички 20 вагона, които са образували композицията, са френски и немски. Същите са наети от товародателя, но са транспортирани от български частен оператор до граничния преход с Република Сърбия", обясни българският заместник-министър на транспорта Красимир Папукчийски.

Зам.-министър на транспорта: Дерайлиралият влак с амоняк е с български товар, опериран от сръбските железници

Магистралата и жп линията остават затворени. Районът е отцепен. Автомобилите минават по обходни маршрути. Точно преди Пирот по магистралата се образува огромна опашка от тирове. По обяд полицията започна да ги пропуска по обходен маршрут, но пък автомобилите трябваше да изчакат.

Голяма част от жителите на Пирот не спазиха препоръката да не напускат домовете си и през целия ден улиците бяха доста оживени. Инцидентът е станал на 7 км от града, но при измерванията на въздуха в самия Пирот не беше открит амоняк.

Причините за инцидента се разследват от сръбските органи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Закъснения и отменени влакове след инцидента на Централна гара в София
Закъснения и отменени влакове след инцидента на Централна гара в София
Килиан Мбапе има три условия, за да остане в ПСЖ
Килиан Мбапе има три условия, за да остане в ПСЖ