НОВИНИ

Около 30% увеличение на заплатите на военните предлагат всички партии в парламента

Обмислят се варианти за подмладяване на запаса на Българската армия

около увеличение заплатите военните предлагат всички партии парламента
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:10, 12.04.2024
5403
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Заплатите на военнослужещите у нас да се изравнят със средната работна заплата в България. Такова предложение, внесено с подписите на депутати от всички парламентарни групи, ще разгледа Народното събрание.

Това би осигурило около 30% увеличение на възнагражденията в Българската армия, заяви председателят на комисията по отбрана Христо Гаджев.

"Липсата на адекватни възнаграждения са от основните причини за напускане на въоръжените сили от военнослужещите. Ако искаме да имаме съвременна армия, това не е само да закупуваме ново въоръжение, а инвестиции в хората в отбраната. Предложението е подписано от всички парламентарни групи, защото Българската армия няма партиен цвят, а само три цвята - бяло, зелено, червено. Надявам се преди 6 май законодателните промени да бъдат приети и президентът да ги обнародва", заяви Христо Гаджев.

Целта на предложението е да се повиши интереса към военната служба и да се преодолее проблемът с недокомплекта в армията. В момента най-голямо недокомплектоване има в Сухопътни войски, коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Българската армия е национална институция и единодушието на нашия парламент показва, че Народното събрание показва необходимото разбиране. Недокоплектоването влияе на боеспособността на нашите сили. Не е допустимо да има формирования без нито един офицер, има оттегляне от офицерската професия", каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

Тази сутрин депутатите определиха военновременния комплект на въоръжените сили и числеността на запаса. Точката беше разгледана на закрито заседание, тъй като тази информация е класифицирана.

"Това е добра новина, защото позволява да планираме отбраната в новите изисквания", коментира Запрянов.

Служебният министър на отбраната заяви още, че се обмислят начини за освежаване и подмладяване на запаса в Българската армия. До края юни се очаква да има яснота около конкретно предложение.

Ако се повиши интересът към военната служба, ще се разчита на доброволните начала, отбеляза Запрянов. Възрастта няма да се вдига нито за кадрова военна служба в мирно време, нито за военновременния отчет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Купеният вот ще бъде безпрецедентен на тези избори, смята Кирил Петков
Купеният вот ще бъде безпрецедентен на тези избори, смята Кирил Петков
Български финал при девойките на силен турнир по тенис в Пловдив
Български финал при девойките на силен турнир по тенис в Пловдив