НОВИНИ

Окончателно: Драгалевският лифт трябва да се ремонтира, реши ВАС

Витоша ски Драгалевски лифт
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:50, 29.11.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд София – град, с което е потвърдено, че Драгалевският лифт трябва да се ремонтира.

Предмет на делото е заповед от април 2021 на Главния архитект на Столична община, с която на собственика „Въжени линии“ ЕАД е наредено да извърши необходимите ремонтни и възстановителни дейности за поправяне и заздравяване, и привеждане в съответствие с изискванията на закона на строеж „Двуседалков открит лифт „Драгалевци“ – лифтови станции и въжена линия с конструкция на фундаменти и носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми.

Със заповедта дружеството е задължено да изпълни следните мероприятия:

  • изготвяне на инвестиционен проект от експерти с необходимата подготовка и лиценз за ремонт и усилване като цяло по съществуващо положение на строеж „Двуседалков открит лифт „Драгалевци“ – лифтови станции и въжена линия с конструкция на фундаменти и носещи стълбове, конструкция седалки, носещо стоманено въже, ролкови и закрепващи механизми;
  • изпълнение на одобрения/съгласуван инвестиционен проект.

Върховните магистрати приемат, че безспорно от събраните и обсъдени от съда в цялост доказателства е установено, че лифтът не е в добро състояние и подлежи на ремонт.

Затова следва да се извърши основен или текущ ремонт, съответно вида на необходимите ремонтни или възстановителните дейности, е въпрос на последващо техническо решение, което ще бъде определено по вид и обем с изготвянето на инвестиционен проект, който да бъде одобрен и съгласуван по законоустановения ред.

По-рано днес от концесионера - „Витоша ски“ АД излязоха с позиция, че модернизацията на лифта е блокирана от година и половина. От дружеството призовават за среща с кмета на София Васил Терзийски, на която да изложат проблемите и да бъдат предприети конкретни стъпки за решаването на проблема.

От "Витоша ски" посочват, че по тяхно искане и след представяне на всички необходими документи, Главният архитект на Столична община е издал виза за проектиране през 2022 г. за реконструкция на първия участък на Драгалевския лифт - „Драгалевци заслона“.

Разработен е проект на идейна фаза и има готовност от повече от година той да бъде внесен за издаване на разрешение за строеж.

"За да стане възможно това, трябва да имаме влязло в сила одобрение по околна среда. Сезирали сме надлежно РИОСВ - София и вече повече от година и половина нямаме отговор от тях. Това прави невъзможно внасянето на проекта при Главния архитект на Столична община за одобряване на проектите и издаване на разрешение за строеж. Проектът е на водещия световен производител „Допелмайер“.

В светлината на това да се говори, че едва ли не Столична община ни задължава, пък ние не искаме, е меко казано нелепо. Всички знаем основния проблем пред модернизацията на съоръженията в ПП „Витоша“ - това е действащият Закон за горите, който забранява изграждането на нови лифтове и влекове от 2012 г. Този закон е блокирал възможността за нови инвестиции в зимна инфраструктура", посочват от "Витоша ски".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА извади от нарядите ВАР рефера от двубоя между ПСЖ и Нюкасъл
УЕФА извади от нарядите ВАР рефера от двубоя между ПСЖ и Нюкасъл
Лайпциг също се включва към германските градове, които планират съвместна кандидатура за ЛОИ 2036 или 2040
Лайпциг също се включва към германските градове, които планират съвместна кандидатура за ЛОИ 2036 или 2040