НОВИНИ

ОЛАФ: 11 тона пестициди са задържани в България

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
21:22, 31.03.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
100 тона загробени пестициди открити проверки разпоредени вап мосв
Снимка: Архив
Слушай новината

Европейската служба за борба с измамите със средства от ЕС (ОЛАФ) съобщи днес, че по-рано този месец съвместно с българските власти е участвала в задържането на около 11 тона забранени пестициди в страната.

Някои от конфискуваните вещества са напълно забранени в ЕС заради опасността, която създават за човешкото здраве и околната среда. Две от веществата - тиаметоксам и имидаклоприд може да навредят на медоносните пчели и на дивите опрашващи насекоми, а трето вещество - хлорпирифос има неблагоприятно въздействие върху неврологичното развитие на децата. Увреждането на опрашителите също може да представлява заплаха за продоволствената сигурност, се казва в съобщението.

Други нарушения, установени от ОЛАФ и българските власти, са продукти с изтекъл срок на годност, артикули без етикет или етикети, които не спазват задължението за включване на превод на български език. Разследващите имат основание да смятат, че забранените пестициди са били контрабандно внесени от страни извън Европейския съюз.

От ОЛАФ съобщават, че са работили в тясно сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните и Главна дирекция „Национална полиция“. Разследването по случая продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО забрани използването на TikTok на служебните устройства
НАТО забрани използването на TikTok на служебните устройства
Станимир Стоилов: Не може футболисти на Левски да играят с този ритъм и с това желание
Станимир Стоилов: Не може футболисти на Левски да играят с този ритъм и с това желание