НОВИНИ

Олимпик Лион с грешна стъпка в първия си мач за 2023 г.

олимпик лион грешна стъпка първия мач 2023
bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 01.01.2023
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Седемкратният шампион на Франция Олимпик Лион допусна загуба с 0:1 от Клермон Фут в първия си мач за новата година. По този начин "хлапетата" отстъпиха в откриващия си двубой през януари за пръв път от 16 години.

Двубоят вървеше към нулево равенство, но в 85-ата минута гостите от Клермон получиха право да изпълнят дузпа за игра с ръка в наказателното поле на бранител на домакините. Зад топката застана Мухамед Чам, който с прецизен удар с левия крак не остави шансове на вратаря Антони Лопес.

Футболистите на Лоран Блан показаха напълно безидейна игра през второто полувреме, за което бяха и наказани в края. Преди почивката те имаха игрово предимство, като няколко добри намеси на вратаря на Клермон Мори Диау ги лишиха от гол.

С успеха в Лион, Клермон събра 22 точки и след 17 кръга в Лига 1 е на девето място в класирането. Това бе първа победа за играчите на Паскал Гастиан от 6 кръга насам. Олимпик е на осмо място с актив от 24 точки. Лидер е ПСЖ, който тази вечер играе с втория Ланс.

Монако победи Брест с минималното 1:0 в мач от 17-ия кръг на Лига 1. Единственото попадение в мача бе дело на Александър Головин в 54-ата минута. През първото полувреме "монегаските" превъзходжаха своя съперник, който успя да отправи само един удар. Въпреки превъзходството на домакините, до гол през първата част не се стигна. Второто полувреме по-активният отбор бе Брест, но Александър Головин се измъкна в 54-ата минута страхотно от съперниците си и стреля прекрасно в горния ляв ъгъл, а Марко Бизот нямаше как да реагира. С победата Монако събра 33 точки и се изравни с тима на Олимпик Марсилия, който е трети в класирането и утре гостува на Монпелие. Брест е на 17-о място с 13 точки.

По същото време, Нант също постигна минимална домакинска победа над Оксер. Победният гол бе дело на Маркюс Коко в 74-ата минута. Мачът бе равностоен, като повече удари имаха гостите от Оксер, но "канарчетата" бяха достатъчно клинични, за да измъкнат трите точки.

Тулуза победи категорично с 2:0 Аячо. Попаденията бяха дело на Рафаел Ратао и Брехт Дежагере. Триумфът на домакините бе убедителен главно заради играта, която показаха, като позволиха на Аячо да отправи едва един удар за целия мач. Тулуза доминираше във владеенето на топката и създаването на положения, контролирайки изцяло събитията на терена.

Лориен победи като гост Анже с 2-1. В 10-ата минута Абдала Сима изведе домакините напред в резултата, но същият в 79-ата минута си отбеляза автогол, за да изравни резултата. Две минути преди края на редовното време Енцо Льо Фе отбеляза, за да донесе успеха на гостите.

Отборът на Монако победи с минималното 1:0 у дома състава на Брест и по този начин се изравни по точки с Марсилия на третото място в класирането.

Успехът за "монегаските" осигури Александър Головин, който се разписа в 54-ата минута с чудесен удар от дистанция, който не остави шансове на стража на гостите Марко Бизот.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво ще ни предложи тенис турнира United Cup в понеделник
Какво ще ни предложи тенис турнира United Cup в понеделник
От днес Хърватия е в еврозоната и в Шенген
От днес Хърватия е в еврозоната и в Шенген