НОВИНИ

Олимпийска медалистка продаде отличието си, за да помогне на дете

олимпийска медалистка продаде отличието помогне дете
bnt avatar logo
от БНТ
16:38, 18.08.2021
Чете се за: 01:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Полската състезателка по хвърляне на копие Мария Андрейчик продаде олимпийския си медал на търг с благотворителна кауза.

Състезателката обяви, че сребърното ѝ отличие от Токио в било оценено на 100 хиляди евро, които са били преведени за операция на 8-годишно момченце с порок на сърцето. Интервенцията ще се състои в САЩ, за което са били необходими много средства.

Първоначално благотворителната кауза е била за друго дете, което обаче не е успяло да дочака помощта и е починало. Семейството е отдало събраните средства за лечението на друго момченце.

Медалът на Мария Андрейчик е бил откупен от полската верига супермаркети Zabka. Малко след благотворителната кауза управителите на фирмата са върнали медала на атлетката.

Самата тя неотдавна се е подложила на лечение.

През 2018 година Мария е била диагностицирана с остеосарком - вид рак в клетките, които изграждат костите. Диагнозата ѝ е била поставена докато се опитвала да се справи с контузия в рамото.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от Maria M. Andrejczyk (@m.andrejczyk)

Самата Мария Андрейчик е споделяла, че не е преминавала през химиотерапия, но благодарение на много последователни усилия е успяла да се справи и да стигне до Олимпиадата в Токио. Ако Игрите не бяха отложени с една година, атлетката най-вероятно нямаше да може да участва.

Олимпиадата в японската столица беше втора за атлетката. В Рио де Жанейро не ѝ достигнаха два сантиметра, за да спечели бронзово отличие.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова след консултациите: ИБГНИ ще положи всички усилия за сформиране на правителство
Мая Манолова след консултациите: ИБГНИ ще положи всички усилия за сформиране на правителство
МРРБ ще търси средства за разплащане с „Автомагистрали – Черно море“
МРРБ ще търси средства за разплащане с „Автомагистрали – Черно море“