НОВИНИ

Олимпийският огън пламна във Фукушима

Борил Гочев
от Борил Гочев
12:37, 25.03.2021
Чете се за: 00:34 мин.
Други спортове
олимпийският огън пламна фукушима

Вчера във Фукушима, Североизточна Япония, бе дадено начало на щафетата с олимпийския огън, която предшества Олимпийските игри в Токио това лято.

За съжаление, заради противоепидемичните мерки запалването на огъня премина без публика, а самата церемония бе излъчена на живо на сайта на организационния комитет на олимпиадата.

Щафетата ще продължи 121 дни, а символично нейното начало беше от тренировъчния център Джей вилидж, близо до АЕЦ "Фукушима". Той бе използван като база на спасителите след ядрената катастрофа от 2011 година, която бе предизвикана от мощното земетресение и последвалото цунами.

По план факелът с олимпийския огън се предвижда да премине през всяка една от 47-те префектури в "Страната на изгряващото слънце".

Председателката на организационния комитет на Игрите Сейко Хашимото изрази надежда, че тази церемонията и запалването на олимпийският ще бъдат "лъч светлина в мрака".

Олимпиадата в Токио ще се проведе между 23 юли и 8 август, след като първоначално трябваше да се състои през 2020 година, но пандемията от COVID-19 наложи отлагането и с цяла година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно време до края на деня
Облачно време до края на деня
Четвърта поредна победа за Даниел Иванов в Токио
Четвърта поредна победа за Даниел Иванов в Токио