НОВИНИ

Олимпийският огън ще бъде поставен в градините Тюйлери в Париж

Щафетата с факела, който ще бъде запален на 16 април в Олимпия (Гърция), ще влезе във Франция в Марсилия на 8 май. Огънят ще премине през близо 400 града във Франция в рамките на почти два месеца и половина, за да пристигне на 26 юли в Париж.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
14:28, 27.03.2024
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
олимпийският огън поставен градините тюйлери париж
Слушай новината

Олимпийският огън ще бъде поставен в градините Тюйлери в сърцето на френската столица между Лувъра и площад Кондорд.

Париж ще бъде домакин на Летните Олимпийски игри от 26 юли до 11 август тази година. Битките за медалите по традиция ще бъдат излъчвани по БНТ.

Френските медии се позовават на свои източници, като отбелязват, че мястото е било избрано преди няколко седмици от организационния комитет и кметството на Париж.

Първоначалната информация беше, че котелът с огъня ще бъде поставен в двора на Лувъра. Сега сега се твърди, че огънят ще бъде монтиран близо до източния вход срещу пирамидата на Лувъра.

Попитан от AFP, организационният комитет отказа да отрече или потвърди тази информация. Заместникът по спорта в кметството на Париж Пиер Рабадан, също не пожела да направи коментар пред агенцията.

"Вече имаше много слухове за местоположението му", обясниха от организационният комитет.

"Това, което можем да кажем е, че в духа на Игрите, ние искаме огънят да бъде инсталиран в сърцето на Париж, заради символиката и за да е видим за всички, в духа на Игрите и на нашата церемония по откриването, достъпна за възможно най-много хора", коментираха от комитета отговорен с организацията на най-големия летен спортен форум.

„Това е зона, която позволява оптимална сигурност. Ще има органи на реда 24 часа в денонощието, за да сме сигурни, че пламъкът ще бъде защитен, и че обществеността ще може да го види още по-добре на това място“, уточнява източникът от организационния комитет.

По време на предишни издания на Олимпийските игри, като например в Рио (2016 г.) или Токио (2021 г.), котелът беше запален на стадион (на "Маракана" за Рио и на "Олимпийския стадион" за Токио), преди да бъде преместен в градовете. Каква ще бъде процедурата в Париж остава загатка.

Щафетата с факела, който ще бъде запален на 16 април в Олимпия (Гърция), ще влезе във Франция в Марсилия на 8 май на борда на митичния тримачтов кораб "Белем" и ще бъде приета на грандиозна церемония с участието на повече от 1000 лодки.

Огънят ще премине през близо 400 града във Франция в рамките на почти два месеца и половина, за да пристигне на 26 юли в Париж. Името на последния факлоносец все още остава забулено в мистерия.

В навечерието на Игрите в Лувъра ще бъде организирана „гала“ вечеря, ръководена от екипите на шеф Ален Дюкас, на която ще присъстват близо сто държавни глави и личности по време на церемонията по откриването.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство
ПП-ДБ върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство
Истанбул ще приеме Европейските игри през 2027 г.
Истанбул ще приеме Европейските игри през 2027 г.