Омбудсманът Диана Ковачева подкрепи родителите срещу онлайн обучението

от БНТ
20:12, 22.10.2021
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
омбудсманът диана ковачева поиска мон мерки онлайн обучението децата соп
Слушай новината

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до здравния и образователния министър във връзка с въведените нови противоепидемични мерки на територията на страната и преминаването за трета поредна година на учащи и студенти към онлайн обучение.

Повод за препоръката е голямото обществено недоволство и десетките сигнали до институцията на обществения посредник, в които гражданите са категорични, че дистанционното обучение ще доведе до образователна криза, защото е показало много дефицити, особено за най-малките - учениците от 1-ви до 4-ти клас.

"Искането на гражданите към институциите, имащи отношение към въвеждането на противоепидемичните мерки, е да се направи всичко възможно учениците от 1-ви до 4-ти клас да продължат присъствено обучението си. Те настояват да се въведат безплатни щадящи децата тестове, като например бързите тестове със слюнка, каквато е практиката в някои европейски държави, за да се провери дали са здрави и да продължат в присъствена форма на обучение“, пише омбудсманът на двамата министри.

Диана Ковачева обръща внимание на факта, че онлайн обучението е пагубно за децата от 1-ви и 2-ри клас, защото възпрепятства възможността им да усвояват базови умения, а освен това ги лишава от пълноценно общуване с връстниците и учителите.

"Според педагози онлайн обучението е стигнало своя предел и трябва да се направи всичко възможно децата да продължат присъственото си обучение“, подчертава доц. Ковачева.

Отново онлайн училище: Родителски неволи

Тя акцентира още, че родителите са силно разочаровани от спешното разпореждане децата им да преминат в дистанционна форма на обучение, въпреки предложението на министъра на образованието и науката Министерство на здравеопазването да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV в столицата и в общините с висока заболяемост. Това би дало възможност на родителите на малките ученици да разполагат с време, за организиране на грижата за децата си вкъщи по време на онлайн обучението им.

"Като национален омбудсман не мога да не отбележа тревогата си, че все повече данни от изследвания и анализи разкриват тревожна тенденция на разстроена психика сред учениците. Изследователите констатират, че нивата на стрес, тревожност и депресия се увеличават сред училите дистанционно ученици. Изолирането на децата от нормалната учебна среда води до тревожна тенденция на разстроена психика сред тях, до влошаване на емоционалното им и психично състояние. Изследвания сочат, че над 35% от родителите приемат, че психичното здраве на техните деца е влошено, а повече от 90%, че децата им се чувстват раздразнителни, самотни, тревожни и тъжни“, алармира отново общественият защитник.

Другият проблем, на който омбудсманът обръща внимание в препоръката си, са сигналите на студенти, които недоволстват от въвеждането на т.нар. "зелен сертификат“ като условие за присъствено обучение във висшите учебни заведения.

Доц. Диана Ковачева допълва, че и студентите настояват за отсрочка - поне от един месец, за да имат време желаещите от тях да си поставят ваксина, както и да се организират пунктове за ваксинация на територията на университетите.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алек Болдуин даде показания, след като по погрешка застреля кинооператорка
Алек Болдуин даде показания, след като по погрешка застреля кинооператорка
Къде в страната вече предлагат безплатни антигенни тестове?
Къде в страната вече предлагат безплатни антигенни тестове?