НОВИНИ

Отново онлайн училище: Родителски неволи

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:29, 21.10.2021
Чете се за: 03:55 мин.
Образование
Слушай новината

Всички ученици в градове със ковид заболеваемост над 750 на 100 000 души от днес са в онлайн обучение. Просветният министър Николай Денков заяви, че задължителна ваксинация за учители няма да има, а министерството на здравеопазването ще решава за въвеждането на зелен сертификат в образователната система.

На този фон на много родители се наложи да работят с децата си. Как става това?

В първия ден от поредното онлайн обучение за десетки ученици у нас, министърът на образованието заяви: Хората могат да си вземат да работят от вкъщи, платена отпуска, за тези 2-3 седмици колкото трябва.

Реалността обаче показа друго. Офис училище. Това е опцията за много работещи родители, след като от вчера в късния следобед стана ясно, че децата им 12 часа по-късно минават в онлайн обучение. А когато си родител на първокласник, работният ден се превръща в истинско приключение:

"Между телефонни разговори, срещи и писане на различни документи обясняваме как влизаме в час излизаме от час, как спираме микрофона, сега кой учебник трябва да вземем. Благодаря за разбирането, добре ги приемат, но не знам - това днес е първият ден", казва Росица Дикина, майка на първокласничка.

И така на родителите се налага да търсят алтернативи, което пък вдъхновява и някои собственици на заведения:

"Ние, докато коментирахме вътрешно във фирмата как да протече днешният ден да предложим на децата, които нямат нужда от зелен сертификат, да провеждат онлайн обучението в ресторанта. До 12 години с придружител, а над 12 години могат да останат сами в ресторанта", казва Невена Петрова, управител на ресторант.

Услугата е безплатна, а персоналът може да наглежда децата, казват още за новаторската си идея от заведението.

Онлайн обучението обаче създава проблеми не само за родителите и децата. Особено в семейства, в които и двамата родители са учители.

"Ние и двамата със съпруга ми сме в сферата на образованието, и той е колега. Организацията ще е също предизвикателство, защото малкият, той досега е присъствал в някои от часовете ми, засега децата се забавляват, родители също ги чувам, но понякога е много трудно", смята Цветелина Борисова, учител по корейски език.

Празните училищни коридори притесняват и директорите. В Столичното 32-ро училище 50 процента от педагогическия персонал е ваксиниран, а до вчера под карантина са били само 6 от общо 75.

"Аз искрено се надявах, че начален етап ще продължат да се обучават в училище, на тях наистина им е много трудно, те сега се учат на определени навици", смята директорката Нели Костова.

В 32-ро училище подкрепят идеята за зелен сертификат.

Просветният министър уточни: "Докато аз съм министър заповед за задължителна ваксинация на учители няма да има"

Зелен сертификат не значи задължителна ваксинация, опция е доказано преболедуване и тестове, допълни ще той.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ПО ПОВОД НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Манарино детронира Андрей Рубльов в Москва
Адриан Манарино детронира Андрей Рубльов в Москва
Започва документална поредица за рака на гърдата по БНТ2
Започва документална поредица за рака на гърдата по БНТ2