НОВИНИ

Автобуси изцяло на ток тръгват в градския транспорт на Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
17:46, 21.10.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Бургас ще премине изцяло на електрически градски транспорт. Поетапно по редовните линии тръгват автобуси на ток. Превозните средства са едни от най-модерните в Европа и първите по рода си у нас. Целта е да се подобри комфортът за пътниците и да се намали замърсяването на въздуха.

Първите два от общо 56 нови електрически автобуси са вече в Бургас. Текат последни тестове по улиците на морския град, преди да влязат в експлоатация. Всеки от рейсовете ще има собствена зарядна станция.

Времето за заряд, сме подали не повече от 5 часа, за да могат да се експлоатират без ограничени във времето. Пробегът, който е гарантиран в реални условия на линия с пътници, е не по-малко от 200 километра, което е напълно достатъчно, за да може да ги експлоатираме по нашите линии във вътрешно-градския транспорт, каза Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“.

До седмица бургазлии ще могат да се возят в чисто новите автобуси изцяло на електричество и пригодени за хора с увреждания. До края на месец март следващата година Бургас изцяло ще премине на електрически градски транспорт.

По този начин ще спестим много голямо количество вредни емисии от обществения транспорт, имайки предвид, че градския транспорт е един от големите замърсители в големите урбанизирани територии, каза Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Новите електрически автобуси са снабдени с USB портове, където всеки, докато пътува, ще може да зареди своя телефон или таблет. Освен това превозните средства са снабдени с противовирусни филтри на климатиците, които да предпазват от COVID-19.

Георги Вълканов е сред първите шофьори, които управляваха електробусите.

Какво да Ви кажа, аз сядам за пръв път на този автобус. При всички случаи е по-добро, няма как. Бъдещето е това, каза Георги.

Няма да има промяна в цената на билета, категорични са от общинската фирма превозвач.

Правим микс от цените на всички горива, които използваме, за да не се допуска увеличение цената на билета, допълни Петко Драгнев, управител на „Бургасбус“.

Досегашните автобуси няма да излязат от употреба. Те ще започнат да изпълняват извънградските линии.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България иска ядрената енергия да бъде призната за екологична
България иска ядрената енергия да бъде призната за екологична
Проучване на "Галъп": За коя партия и президент биха гласували българите, ако изборите са сега
Проучване на "Галъп": За коя партия и президент биха гласували българите, ако изборите са сега