НОВИНИ

Премиерът Янев: Грешката ни е, че чакахме до последния момент, за да обявим тези мерки

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 21.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Стефан Янев и министрите на финансите, икономиката и енергетиката дадоха брифинг след срещата си в Министерския съвет. На нея бяха обсъдени мерките на служебното правителство относно кризата с нарастващите цени в енергийната сфера, както и новите здравни мерки.

Вижте повече подробности в прякото включване на Александър Марков.

Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация, а факт, с който трябва да се съобразяваме, заяви премиерът Стефан Янев.

Българската здравна система е на края на своя капацитет, допълни той.

Въведените мерки не са самоцел. Направихме необходимото да ги отложим до последния възможен момент.

Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата, обясни Янев.

Аз съм склонен да понеса цялата политическа отговорност, допълни той.

България се намира в момент на множество изпитания, които можем да преодолеем само с общи усилия. Изправени сме пред сериозни кризи, предизвикателствата са много и аз добре разбирам основанията за негативните обществени реакции, каза Янев.

Официално: Зеленият сертификат влeзe в сила

Няма да се оправдавам, нито ще защитавам безкритично действията на служебния кабинет. Да, направихме грешки, това да се греши е нещо човешко, но същевременно направихме и много положителни стъпки, заяви премиерът.

Грешката ни е в това, че чакахме до последния момент, за да обявим тези правила, допълни той.

Не може да говорим за локдаун, става въпрос за меки мерки, заяви Янев.

Въпросът е дали ние заедно, като общество, можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще, затова ви призовавам за малко търпение и разбиране, за повече солидарност и съпричастност подчерта Янев.

Той призова и политическите партии за адекватно поведение и градивно отношение към проблемите на нацията, защото те нямат партиен профил.

450 млн. лв за над 630 000 фирми заради високата цена на тока

МС прие програма за компенсиране на небитови крайни клиенти на електрическа енергия, от която ще могат да се възползват над 630 000 небитови клиенти, които ще получат компенсация от 110 лв. на мегаватчас, съобщи премиерът Стефан Янев.

Бюджетът на програмата е 450 милиона лева, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г, уточни той. Средствата са от печалбата на АЕЦ "Козлодуй", като не се налага актуализация на бюджета, а изплащането ще се случи чрез намаляване на вноските на дивидента на БЕХ в идните години.

Не сме спрели да обсъждаме тези проблеми с бизнеса и синдикатите с желание да чуем всеки един глас и мнение, сме взели възможностите, които имаме като държава и някои от решенията, които взимаме, надвишават предложенията на синдикатите и работодателите, каза Янев в отговор на въпрос на БНТ.

Отпускайки тази помощ на бизнеса, ние не поставяме условия, подчерта премиерът.

Цените на тока за част от бизнеса ще паднат с между 15 и 30 лв.

В рамките на 5 дни ще бъдат изготвени темплейтите за тези договори и след това започваме да ги сключваме, каза енергийният министър.

Тези 110 лева са за всички. Онези 30 лева на КЕВР както и другите механизми, са в един отделен ред. Те вече са обявени и се работи по тях, допълни премиерът.

Целия брифинг вижте тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви отпаднаха в Дания
Сестри Стоеви отпаднаха в Дания
Мобилен пункт ще тества публиката без сертификат в Софийската опера
Мобилен пункт ще тества публиката без сертификат в Софийската опера