НОВИНИ

Служители на столични молове чакат на опашки за бързи антигенни тестове

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
10:05, 21.10.2021 (обновена)
13551
Чете се за: 03:15 мин.
Общество
Слушай новината

От 00.00 ч. днес е в сила "зеленият сертификат" за достъп до обществени места. Цифров сертификат може да получи всеки преболедувал, ваксиниран, или с отрицателен резултат от антигенен тест за COVID-19.

Пред някои от столичните молове се извиха дълги опашки от хора - служители в търговските обекти. Те чакаха да си направят бързи антигенни тестове, за да могат да отидат на работа.

Някои от тях споделиха, че чакат повече от час и половина да бъдат допуснати до работните си места след въвеждането на новите правила.

Пред мола има пункт за антигенни тестове, където всеки служител, който няма зелен сертификат може да се тества и така да бъде допуснат до работното си място. Там могат да се тестват и клиенти, като цената за служители е 10 лева, а за клиенти - 15 лева.

Сертификат след тестване с антигенен тест важи до 48 часа от взимането на пробата.

Много от служителите казват, че нямат зелен сертификат и не одобряват новите мерки.

"Чакам, за да мога да вляза на работа в мола при положение, че съм преболедувала и имам антитела, сертификат за антитела и въпреки това не мога да вляза с него, защото държавата така е решила. Има други, по-успешни мерки, които могат да се предприемат. Примерно да изследват населението за антитела - който има антитела, има имунитет. И ваксините, и преболедувалите - едно и също имат - имунитет", казва една от служителките.

Хората със зелени сертификати бяха допускани много по-бързо. На входа на търговския център има служители на Охранителна полиция, които сканират QR кодовете от сертификатите.

Един журналист беше допуснат да влезе, след като показа сертификата си, но сканирането на документа е било неуспешно заради проблем в системата.

В сутрешния блок на БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова коментира въвеждането на новите мерки. Според нея заповедта за зелените сертификати е закъсняла.

"Тази заповед е прекрасна. Тя има нужда от някои доуточнявания. Предполагам, че в следващите дни те ще бъдат направени. Но другото, което е важно е, че тя е, според мен, много закъсняла. Дано не се окаже това закъснение фатално. Просто в края на август, даже в средата на август - трябваше да се случи - досега да сме преминали всичко това - България и в момента - буквално застрашено е да стане не само развъдник на вируса, но и на мутантни форми, което не искам да го казвам, но трябва да се каже, че съществува такава възможност", каза тя.

По темата работиха: Йоана Миланова, Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затварят част от пътя Калотина - Драгоман за няколко часа днес
Затварят част от пътя Калотина - Драгоман за няколко часа днес
Почина икономистът Владимир Каролев
Почина икономистът Владимир Каролев