НОВИНИ

Празни складове и високи цени: Ще стигнат ли дървата за огрев?

bnt avatar logo
от БНТ
07:54, 21.10.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозно покачване на цената на дървата за огрев отчитат от фирмите за доставка на дървесина и потребителите в цялата страна. В средата на октомври на места един тон пелети струва около 500 лв., а кубик дърва - между 90 и 100 лв. Очакванията са през зимата поскъпването да продължи, като според експертите то се дължи основно на по–високите цени на тока и природния газ.

През зимата семейството на Ангел Тодоранов от великотърновското село Самоводене се топли предимно на ток, но всяка година подсигурява и дърва за най-студените месеци. Заради очакваното поскъпване на тока тази година осигурили дървата за огрев още през лятото.

"Тези са ми като една инвестиция, ако нещо по Нова година се изненадаме с осветление, отопление на ток. Моите ги купих на 88 лв., но вече чувам за цени нарязани, нацепени, от порядъка на 110 лв. за кубик. Много тежка зима ни чака, ако не тази, следваща, аз не виждам как ще се оправят нещата", коментира той.

Според Ангел една от основните причини за поскъпването на дървата за огрев освен високата цена на тока и природния газ, е и липсата на дървесина.

"Защото лесните места, където добиваха, аз имам наблюдения като ходим да ловуваме, на много места, където имаше достъп до добиване и извозване, всичко е изчистено. А горите в България не може да извират, една гора, за да стане, трябват 70 - 80 години, не може да стане за един ден", допълни Ангел.

Въпреки поскъпването с 20 на 100 спрямо миналата есен според много от хората дървата все още остават най-евтиният начин за отопление, но тази година на много места в страната складовете остават празни.

Репортер: Мирела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на Югозападно горско предприятие: Дърва за огрев има
Шефът на Югозападно горско предприятие: Дърва за огрев има
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ
Предизборните битки за президентския и парламентарен вот в ефира на БНТ