НОВИНИ

С воля по пътя към мечтите: Незрящо момиче стана студентка по психология в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
06:41, 21.10.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Още
Слушай новината

Мартина Куртева е студентка първи курс в специалност Психология към ПУ "Паисий Хилендарски“. Мартина е незряща, но с воля и упоритост доказва, че може да преодолее предизвикателствата в новата за нея среда.

Мартина не е първият незрящ студен на ПУ "Паисий Хилендарски". Преди седмица друго момче защитава успешно докторантурата си. Именно този път иска да извърви успешно и Мартина, която е приета в най-желаната за нея специалност - психологията.

"Защо избрах психология? Защото тя изучава и изследва вътрешния свят на човека. Този свят, който е невидим за очите, поведението, душата и именно с това искам да се занимавам и за в бъдеще", сподели тя.

В момента Мартина идва на лекции с медиатор, който ѝ помага да се ориентира и запомни пътя до кабинетите. В началото тя имала своите притеснения и въпроси – как ще бъде приета сред колегите си, дали ще може да се справя с онлайн обучението. Много бързо обаче разбира, че страховете ѝ са били неоснователни.

"Това, което мога да кажа в момента, е че съм доволна от това, което се случва, защото именно тези средства като компютъра, и белия бастун, и диктофоните също, с които записвам, които ме улесняват, просто правят така, че да се чувствам комфортно и да се справям добре", допълни тя.

Колегите от курса ѝ също помагат за нейното адаптиране.

"Тя е много мило, отзивчиво и добро момиче и по никакъв начин не изпитвам затруднения да общувам с нея. Смятам, че всички трябва да положим усилия, за да се почувства, че тя е приета и всъщност, обучението ѝ да бъде по-лесно въпреки затрудненията, които тя изпитва", каза Надежда Великова.

"Всички трябва да сме равни", допълни Деница Иванова.

"Педагогическият факултет има опит за работа с незрящи деца и всъщност точно това може би е причината те да учат при нас. Помагаме им при създаването на електронни акаунти, получаването на материали, които са достъпни за работа с тях. Имаме срещи и със самите родители, техните ментори, учители. И направили сме срещи с преподавателите да знаят как да работят и какво точно конкретно има нужда съответният човек и личност“, обясни деканът на Педагогическия факултет проф. д-р Владимира Ангелова.

"За зрелостта на едно общество се съди по отношението ни точно по тези деца със СОП. Осигуряваме достъп на тези външни медиатори, които да направят процеса на интеграция към образованието в нашия университет по-лесен, по-удобен, по-възможен както за децата, така и за родителите“, смята зам.-ректорът доц. д-р Надя Чернева.

Преди да стане студент, Мартина завършва езикова гимназия в Пловдив с отличен успех, а на матурата по философия постига 5,85, което е достатъчно, за да успее да влезе в Пловдивския университет още на първо класиране. За високите оценки тя благодари на преподавателите си от гимназията, с помощта на които успяла да се подготви добре.

Преди всички, които имат заслуга за нейните успехи, са нейните родители.

"Нашите притеснения бяха нейните притеснения. Навсякъде тя се сблъсква с неща, които другите хора не могат да изживеят, но в крайна сметка тя си върви напред и си прави това, което в крайна сметка на нея ѝ харесва най- много“, сподели бащата Георги Куртев.

"Просто не затваряйте децата вкъщи. Развийте таланта им. Те трябва да са навън и да са част от нашето общество", допълни майката Анжела Куртева.

Репортер: Мария Павлова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Противопоставят ли се държавите на препоръките на ООН за климата
Противопоставят ли се държавите на препоръките на ООН за климата
Къде в Европа вече ходят на работа с домашния любимец
Къде в Европа вече ходят на работа с домашния любимец