НОВИНИ

Ще ни трябва ли сертификат, за да гласуваме на изборите?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:34, 20.10.2021
6930
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

От ЦИК уверяват - ковид мерките няма да ограничат правото на глас. След вчерашната заповед на здравния министър за влизане със зелен сертификат на закрити обществени места, днес десетки хора са питали комисията - ще трябва ли сертификат и за да гласуват. Отговорът е - не, на този етап сертификат не се изисква, за да гласуваш.

На 14 ноември всеки, който пожелае, ще може да гласува.

За момента, съгласно тази заповед на здравния министър, не е необходим зелен сертификат, за да се гласува в изборите на 14 ноември. Мерките не се различават по никакъв начин от мерките, които бяха одобрени за 11 юли. Затова ние вземаме и решение в изпълнение на тези мерки и определяме как ще тече изборният процес, но все още не сме взели това решение и изчакваме наближаване на изборите с оглед - ситуацията е динамична, ако има промяна в тези мерки, да може да бъдат отразени в нашето решение, каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

Хората, които са под карантина и на тези избори ще могат да гласуват с подвижна кутия.

14 дни преди изборния ден хората, поставени под карантина, ще подават заявления за това. Ще се образуват подвижни избирателни кутии, ще могат ако има образувани в техния район да подават заявления включително и в изборния ден да бъдат включени да гласуват с такава кутия, допълни Росица Матева, говорител на ЦИК.

Зелен сертификат от четвъртък - къде ще го изискват и как ще учат учениците (ОБЗОР)

От ЦИК признават, че се притесняват от големия брой хора, които може да бъдат под карантина към деня на изборите.

Ако трябва и се наложи, ще се правят допълнително консултации за състав на подвижни секционни избирателни комисии, тъй като съвсем е възможно да е необходим по-голям брой такива комисии да бъдат съставени, каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

От ЦИК напомнят, че избирателите трябва да бъдат активната страна в този процес като подават заявления за гласуване с подвижна кутия.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България си гарантира четири медала от Европейското по бокс в Будва
България си гарантира четири медала от Европейското по бокс в Будва
Академик Пловдив с победа у дома в Балканската лига
Академик Пловдив с победа у дома в Балканската лига