НОВИНИ

Как се подготвят училищата за новите мерки срещу COVID-19?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:03, 20.10.2021 (обновена)
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Цял ден директори на училища, ученици и родители чакаха заповедта на образователния министър, за да разберат как ще се учи утре. Вече е ясно, в кои общини обучението преминава към онлайн форма.

Общините, които попадат в тъмночервената зона, са София-град, Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. Всички ученици от всички училища там преминават към дистанционно обучение, без да се прави изключения за децата от първи до четвърти клас. Тези мерки не засягат децата в детските градини - те продължават в присъствена форма.

Решението кой ще бъде на училище беше най-чаканата от родителите заповед днес. В едно от училищата във Видин подозираха, че ще затворят врати, защото са в тъмночервената зона. Затова още преди заповедта се подготвяха.

"Започваме раздаването на устройствата след около час на родителите", казва Ирена Гъркова, директор на СУ "Цар Симеон Велики"- Видин.

От 1. до 4. клас да учат присъствено до края на седмицата, предлага столичният оперативен щаб

Сега родителите мислят варианти. Именно заради това и в София се надяваха, ако бъдат затворени, поне малките ученици да останат присъствено.

"Малко сме разочаровани, защото очаквахме поне начален етап да можем да ги задържим в училище, но за съжаление показателите са категорични", допълни Мая Зафирова, директор на 140 СУ "Иван Богоров".

Столичната община също не се съгласи с решението. Във Фейсбук профила си кметът Йорданка Фандъкова написа "Жалко, че въпреки обещанията училищата да затворят последни, затварят първи". Предложението е образователното министерство да остави учениците от начален етап присъствено поне до края на седмицата.

"Мерките са много хубаво нещо, но трябва да се въвеждат с известно предизвестие. Да се подходи по диференцирано и за по-малките класове да се даде някакъв срок, в който да може родителите да настроят своите работни програми", заяви зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов.

Тази молба стигнала и до образователното министерство, които от своя страна я предложили на здравното. Без успех.

"Целта на забавянето беше да дадем максимална възможност, ако се съгласи МЗ, утре и вдругиден децата от 1-ви - 4-ти клас да бъдат на училище. Не стана", проф. Николай Денков, служебен министър на образованието.

Така пореден випуск абитуриенти играе по същия сюжет, със същите недостатъци.

"Няма го този контакт учител- ученик. От самото начало ние не бяхме за онлайн обучение", казва Михаела от 12-и клас на 140 СУ "Иван Богоров".

Друг въпрос стои пред вече завършилите ученици. Студентите могат да посещават лекции, само ако университетът им позволи присъствие срещу зелен сертификат. Това обаче не се харесва не част от студентите.

През два дена да се прави антигенен тест, според мен въобще не е е уместно. Или PCR тест през три дена - също не е уместно.

Въпреки това в техния университет в Пловдив вече търсят изгодни бързи тестове.

"До момента нямаме отговор от лабораториите какво ще направят по отношение на цената", каза Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив.

За колегите им в Университета по хранителни технологии пък е взето друго решение. Заместник-ректорът доц. Христо Спасов каза, че от утре сутрин преминават изцяло към обучение в електронна среда.

И няма изобщо да дават възможност за зелен сертификат. Защото смятат, че не би проработил, тъй като не повече от 25% от студентите им биха го имали.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Персоналът в Пета градска масово не е ваксиниран - как ще работи болницата
Персоналът в Пета градска масово не е ваксиниран - как ще работи болницата
Лестър обърна Спартак Москва в голов трилър
Лестър обърна Спартак Москва в голов трилър