НОВИНИ

Парадокс с влизането в моловете заради краткия срок за сертификат

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:20, 20.10.2021 (обновена)
6101
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Масово недоволство от бизнеса след новата заповед на министъра на здравеопазването.

Представители на търговските центрове, заведенията и театрите са силно обезпокоени от краткия срок за спазване на новите изисквания. Голяма част от хората, които работят в моловете, ресторантите и местата за развлечение все още не са ваксинирани и няма как да реагират до утре. От заведенията обявиха, че още утре започват с протестите, а част от магазините в търговските центрове най-вероятно ще останат затворени, докато не изпълнят изискванията.

Днес в моловете имаше хора, които да си пазаруват за последно, защото нямат сертификат, нямат и намерение да си извадят. Други приветстваха новите мерки и дори смятат, че заповедта е закъсняла.

От българската ритейл асоциация смятат, че мерките които влизат в сила от утре, са по-зле и от локдаун, защото няма да получат никакви компенсации.

Времето ни за реакция беше 27 часа. От утре може би няма да ни отворят магазините, в цяла София от 90 човека персонал, имаме ваксинирани 10, каза Венцислав Николов, зам.-председател на българската ритейл асоциация.

Какво е "зелен сертификат" и колко време ще важи?

Малък е процентът на ваксинирани и сред актьорите - около 25 %.

Първо ние нямам право да върнем хора, защото не са ги купили в другия условия. Самите артисти по същият начин, ние при всички положения ще играем, но ни трябва гратисен период, каза Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър.

И заведенията искат гратисен период за изпълняване на новите условия.

Ние казахме, че бихме се съгласили ца работим с такива сертификати, ако те важат за всички български граждани , първо за държавните служители, продължаваме да държим и за теста за антитела, каза Емил Коларов, Сдружение на заведенията в България.

От механите в Банско пък питат - кой ще плаща тестовете и защо преболедувалите миналата година няма как да си извадят сертификат.

Още утре представителите на заведенията излизат на протест, защото направените досега договорки с министерството на здравеопазването не се спазвали.

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ЗА НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Жалко, че въпреки обещанията училищата да затворят последни, затварят първи
Фандъкова: Жалко, че въпреки обещанията училищата да затворят последни, затварят първи
Все повече държави по света въвеждат "зелен сертификат"
Все повече държави по света въвеждат "зелен сертификат"