НОВИНИ

Какво е "зелен сертификат" и колко време ще важи?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
15:00, 20.10.2021
128476
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
рзи софия набира доброволци заради новите мерки
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

От 00.00 ч. на 21 октомври влиза в сила въвеждането на "зелени сертификати" за достъп до обществени места. Мярката се въвежда заради влошената пандемична обстановка.

Какво обаче е “зелен сертификат”, как можем да се сдобием с този документ, къде можем да влизаме с него, колко време ще важи? Отговорите на тези и други въпроси са дадени тук.

Що е то “зелен сертификат”?

Цифровият COVID сертификат на ЕС е това, което наричаме най-общо “зелен сертификат”. Той е цифрово доказателство, че даден човек е:

  • ваксиниран срещу COVID-19;
  • преболедувал COVID-19;
  • получил отрицателен резултат от тест.

Сертификатът не е просто зелена бележка. Той може да бъде на хартия или в цифров формат. Съдържа QR код и информация на езика на съответната държава и на английски. Той е безплатен и е валиден във всички страни от ЕС.

Ваксинационен сертификат

Ваксинационен сертификат получава всеки, който е бил ваксиниран срещу COVID-19. В него се записва броят на поставените дози. Всеки, който е бил ваксиниран, може да изтегли сертификата си от сайта www.his.bg, след като попълни ЕГН и номер на сертификат, издаден след 1 юни 2021 година или Национален референтен номер.

"Информационно обслужване": Теглят се по над 1000 зелени сертификата на минута

Ако обаче се ваксинирате днес, то ще може да ползвате сертификата си след 14 дни.

Сертификат за преболедуване

Ако сте преболедувал COVID-19 и фигурирате като потвърден случай с положителния си тест в Националния регистър за борба с COVID-19, то и вие можете да си извадите сертификат. Необходимо е да влезете в сайта www.his.bg, да въведете ЕГН и телефонен номер.

Сертификат за тест

Имате отрицателен тест от PCR или антигенен тест? Тогава също можете да си извадите “зелен сертификат”. Важно обаче е да знаете, че сертификатът след PCR тест е валиден до 72 часа от датата на взимането на пробата, а от антигенния тест - до 48 часа. Сертификатът отново може да бъде изтеглен от сайта www.his.bg.

Могат ли деца да получават “зелен сертификат”?

Според сайта на Европейската комисия - да. Европейската агенция по лекарствата е издала разрешение за използване на ваксината Comirnaty на BioNTech Pfizer и на ваксината Spikevax на Moderna за деца на възраст от 12 до 17 години. Те също така могат да получат сертификат за направен тест или за преболедуване. Този документ може да бъде получен от родители.

Нужно ли е да носим сертификата в хартиен формат?

Не, не е нужно. Сертификатът може да бъде изтеглен от сайта www.his.bg и да се съхранява на мобилен телефон.

Колко време ще бъдат валидни сертификатите за ваксинирани и преболедували?

Вирусологът, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при здравния министър проф. Радка Аргирова заяви пред БНР, че предстои да бъде издадена нова заповед за валидността на сертификатите. Сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен. А предложението сертификатът за преболедуване да бъде удължен с още 6 месеца, е отхвърлено, съобщи здравният министър.

С антигенен тест за преболедуване може да се извади "зелен сертификат"

Как се проверява валидността на сертификата?

Цифровият COVID сертификат на ЕС съдържа QR код с цифров подпис срещу фалшифициране. При проверка на сертификата се сканира този код. От края на август излезе официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG беше одобрено от Google и публикувано в Google Play Store.

Има ли значение с коя ваксина съм, за да извадя сертификат?

Сертификати за ваксинация се издават независимо от използваната ваксина срещу COVID-19. В документа трябва ясно да е посочено името на препарата. В сайта на ЕК е записано, че държавите членки ще трябва да приемат само сертификати за ваксинация с ваксини, които са получили разрешение за търговия в ЕС.

Какви данни съдържа сертификатът и в безопасност ли са те?

Документът съдържа основна информация - име, дата на раждане, дата на издаване, информация за ваксината/ теста/ преболедуването, както и уникален идентификатор. На сайта на ЕК е записано, че за целите на контрола ще се проверява само валидността и автентичността на сертификата.

Сайтът за изтегляне на сертификати временно не работи

Къде можем да влизаме със "зелен сертификат"?

От четвъртък (21 октомври) зеленият сертификат става задължителен за влизане в:

  • хотели;
  • ресторанти;
  • нощни заведения;
  • кина;
  • театри;
  • музеи;
  • фитнес зали;
  • спортни зали;
  • зали с басейни;
  • молове;
  • магазини над 300 квадратни метра.

Въвеждат зелен сертификат за всички дейности на закрито от 21 октомври

АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ПО ПОВОД НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ", ПИШЕТЕ НИ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха кмет за трафик на мигранти
Задържаха кмет за трафик на мигранти
Онлайн обучение от 5. до 12. клас в София. Какво е решението за началните класове?
Онлайн обучение от 5. до 12. клас в София. Какво е решението за началните класове?