"Информационно обслужване": Теглят се по над 1000 зелени сертификата на минута

от БНТ
13:43, 20.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
информационно обслужване теглят 1000 зелени сертификата минута
Слушай новината

Над 1 млн. европейски зелени сертификати са изтеглени през Националната здравно-информационна система, съобщават от Информационно обслужване.

Само за вчерашния ден, когато бяха въведени новите противоепидемични мерки, са изтеглени близо 50 000 документа за COVID-19, като 65% от тях са заявени след 19.00 ч. В момента се теглят по над 1000 сертификата на минута.

В действителност хората, които разполагат с документ в България, са много повече, тъй като част от тях ги получават от личните си лекари или ваксинационни центрове на хартия. Системата за генериране на европейски COVID сертификат, която беше изградена от "Информационно обслужване“, влезе в експлоатация на 1 юни 2021 г. България беше сред първите 7 държави, които започнаха издаването на документа, 30 дни преди европейският регламент (ЕС) 2021/953 да стане задължителен за всички държави от ЕС.

До този момент системата е генерирала общо 1.393 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл. Близо 10 000 са документите за поставена бустерна доза. Над 1 млн. са издадените сертификати за негативен резултат от изследване за коронавирус, а над 43 000 са за преболедували COVID-19, които са потвърдени с положителен PCR резултат.

Потребителите могат да изтеглят своя електронен вариант на сертификата от сайта на НЗИС - https://www.his.bg/bg/dgc и да го съхраняват в мобилните си устройства. През август 2021 г. "Информационно обслужване“ АД осигури възможност дигиталните сертификати да се изтеглят във формат PKPASS, което позволява документът да се съхранява в приложение тип "портфейл“ на мобилни устройства с операционни системи Android и IOS.

Разработената функционалност облекчава максимално гражданите, които няма да се налага да носят хартиения вариант на сертификата, а също и проверяващите, които лесно и бързо могат да верифицират документа. Сертификатът е достъпен и в PDF формат, който е подходящ за разпечатване на хартия.

ПИШЕТЕ НИ ТУК, АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ПО ПОВОД НОВИТЕ МЕРКИ ИЛИ ИСКАТЕ ДА СПОДЕЛИТЕ КАЗУСИ, СВЪРЗАНИ СЪС "ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКТИ"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Опашки за ваксинация пред столичните болници (Снимки)
Опашки за ваксинация пред столичните болници (Снимки)
МС одобри над 5 млн. лв. за развитие на образованието
МС одобри над 5 млн. лв. за развитие на образованието