НОВИНИ

Цената на тока спира производства и във Франция

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
15:40, 20.10.2021
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Металургична компания край Валансиен, Франция, е изправена пред безпрецедентна ситуация за 45-годишната си история. Фирмата работи през нощта и спира пещта си в шест сутринта, за да не плаща непосилно скъпия ток. Въпреки това загубите са 170 000 евро на ден.

Производството на компания край Валансиен е стомана от метални отпадъци чрез топене с електричество при температура 1640 градуса. Месечната сметка за ток е три пъти колкото на целия град.

"Миналия петък решихме да спрем пещта. Такова нещо се случва за първи път заради цената на тока", обясни директорът на металургичната компания "LME" Венсан Смишер.

От април месечната сметка на компанията, която обичайно е около два милиона евро, е нараснала двойно.

"При същата консумация, както може да видите, за септември получихме двойна сметка. Това се случва за първи път", заяви финансовият директор на компанията Франк Деон.

Ефектът е спад на производството. Поскъпването на енергията се отразява и върху цената на готовата продукция при риск от загуба на конкурентоспособност на френските металурзи. Засега няма освободени сред общо 540 работници, които извършват дейности по поддръжка. Адаптирането на работното време към тарифите на тока обаче не е дългосрочно решение.

"Трябва да намерим начин да се адаптираме. Вече започнахме да работим повече през нощта", каза управителят Жан-Филип Юмбло.

Подобни проблеми изпитва и химически завод във Фос-сюр-мер, Южна Франция. Инсталациите там произвеждат сода и хлор за сметка на значителни количества електричество.

"Много е енергоемко по отношение на консумацията на пара. Затова решихме да прекратим това производство", каза директорът на химическия завод "Kem One" Карим Акем.

За да смекчат удара върху клиентите, управата използва наличните запаси в складовете.

"Това не може да продължава дълго. Дневното ни производство е много голямо и складовете се изпразват твърде бързо", допълни Акем.

Производителите вече поискаха спешни мерки на правителството за справянето с енергийния ценови шок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови членове на Съвета на директорите на ДКК
Нови членове на Съвета на директорите на ДКК
БФС приписа изцяло заслуги на Михайлов за допускането на феновете по стадионите
БФС приписа изцяло заслуги на Михайлов за допускането на феновете по стадионите