НОВИНИ

Пловдив в тъмночервената зона: Всеки трети пред ковид центровете е заразен

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 20.10.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Област Пловдив влезе в тъмночервената COVID зона, след като заболеваемостта за двуседмичен период вече е 505 на 100 000 души. Всеки трети от прегледаните в ковид центрове в Пловдив излиза с положителен тест. Медици очакват здравното министерство да осигури апаратура за диагностика.

От сутринта пред ковид центъра на ДКЦ 1 в Пловдив започват да се събират хора с грипоподобни оплаквания. Опашката върви спокойно, но случаите на коронавирусна инфекция са при повече от половината прегледани.

"Минаха 10 човека, от които 7 бяха положителни за ковид. Работата продължава и следобед. В последните две-три седмици определено нараства броят на позитивните", каза д-р Тодор Каназирски.

Натоварването е сериозно и в общинския ковид център. От началото на месеца през зоната са минали 310 пациенти. 140 от тях - неосигурени.

"Работата става все повече и повече, по 40-50 човека минават на ден, ще работим колкото трябва и това е", допълни д-р Николай Петков от ковид центъра към Второ ДКЦ-Пловдив.

Повечето от прегледаните са с леки симптоми, но има и спешни случаи, които се нуждаят от болнично лечение.

"Имаше например сравнително тежък случай на 35-годишен млад мъж с ниска сатурация, извикахме линейка и го изпратихме в Инфекциозна клиника", разказа д-р Каназирски.

Докато пред центровете вече се образуват опашки от чакащи преглед, лекари на първа линия са в очакване Министерството на здравеопазването да осигури и заявена вече медицинска апаратура. В ДКЦ 1 е нужен подвижен рентгенов апарат.

"Който е много необходим да не разкарваме пациента, да не изискваме зелен коридор, а където ще се извършва на място, където имаме допълнителен кабинет", каза управителят д-р Евелина Славчева.

В ковид зоната на ДКЦ 2 лекар специалист проследява състоянието на всички болни с ваксина, които е прегледал.

"Подобрени са, даже повечето не се налага и необходимостта от антибиотично лечение, чисто симптоматично, витамини - просто една настинка", обясни д-р Николай Петков.

Въвеждането на зелен сертификат според лекари от Пловдив е необходима, но закъсняла мярка, защото броят на заразените вече е много голям.

"Аз смятам, че отдавна трябваше да го направим това нещо, може да е дискриминация, но има такава готовност и нямаше смисъл да откриваме топлата вода с всички тия дискусии, демонстрации", смята д-р Тодор Каназирски.

479 са новите случаи в Пловдив за последните 24 часа. Областта вече е в тъмночервената зона на заболеваемостта. В Регионалната здравна инспекция днес вече отчитат и повишен интерес към ковид ваксините.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служители в Спешна помощ протестират пред МЗ
Служители в Спешна помощ протестират пред МЗ
ЦСКА срещу Зоря пред публика, отварят пунктове за тестване
ЦСКА срещу Зоря пред публика, отварят пунктове за тестване