НОВИНИ

Как ще се справят болниците с увеличения брой заразени от COVID-19

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:15, 19.10.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Някои от болниците в страната вече са на ръба на възможностите си да приемат ковид пациенти. Ще има преструктуриране и пренасочване на лекарски екипи в болниците в София.

"24 часа в денонощието. Тук този филм го играем вече две години и това е изтощаващото. Имам малки деца, които невинаги могат да разберат защо татко го няма толкова често", споделя д-р Николай Евгениев, началник на ковид отделение към КОЦ-Русе.

Ковид ни научи, че има незаменими хора. Без тях борбата срещу вируса щеше да е още по-нечестна. Сега тема са леглата, колко места и колко още ковид пациенти могат да приемат болниците. Отговорът е - малко. Монтана е на ръба на възможностите.

"Положението в област Монтана е критично. Капацитетът на двете отделения, определени за ковид, е почти напълно запълнен. Сутринта почти нямаше - не, нямаше свободни легла. Вечерта бяха заети, днес са изписани пациенти, но веднага чакат други в утежнено състояние", коментира д-р Тодор Тодоров - дир. на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев", Монтана.

В цялата Монтанска област има общо свободни 41 легла. Близо 130 000 души разчитат на тях при нужда. В областната болница в Монтана са взели решение да увеличат броя на леглата за ковид пациенти. В София също - 30% от леглата във всяка болница ще са само за ковид.

"Предстои преструктуриране на клиники, предстои преструктуриране на персонал, пренасочване на персонал", заяви д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ.

Само в една от болниците в София - Александровска - броят на свободните легла за интензивна грижа се брои на пръсти. Има само 3 свободни реанимационни легла, казва директорът на болницата д-р Атанас Атанасов.

Ще се създадат ковид отделения и във всяка специализирана клиника.

"В педиатрия, ортопедия, онкология, в психиатричните клиники отделения също трябва да има", категоричен е доктор Пенчев.

Големият въпрос всъщност не са леглата. А отново - лекарите. "Би могло да се стигне до там, че в някои от малките болници, които нямат капацитета и възможността да поемат много ковид болни, да пренасочим медицински специалисти и лекари в други ковид болници", допълни директорът на Столичната РЗИ.

"В момента това е за сметка на отделенията по кардиология, втора клиника по хирургия, клиниката по анестезия и интензивно лечение", каза директорът на Александровска болница д-р Атанасов.

В Монтана обаче нямат кого да пренасочат от една болница в друга.

"Няма от къде да намерим допълнителни медицински специалисти и лекари. Наличният персонал е на границите на възможностите си", заяви д-р Тодор Тодоров - дир. на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" Монтана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разтоварването на кораба "Вера Су" още не е започнало
Разтоварването на кораба "Вера Су" още не е започнало
Борислав Михайлов обсъди с Чеферин идеята за Световно през две години
Борислав Михайлов обсъди с Чеферин идеята за Световно през две години