НОВИНИ

Започнаха разкопки в неизследваната пещера Чая край Чепеларе

bnt avatar logo
от БНТ
17:58, 19.10.2021
Чете се за: 04:22 мин.
Още
Слушай новината

Спелеолози от Чепеларе и археолози от пловдивския Археологически музей започнаха разкопки в пещера, недалеч от родопския град. В момента достъпът до пещерата е доста труден, но от община Чепеларе, която финансира разкопките, смятат да я превърнат в атрактивен туристически обект.

Пещерата се намира на 1300 метра надморска височина, до нея се стига много трудно, а тук в момента се провеждат археологически и спелеологически разкопки.

Пещерата Чая е открита случайно през 1995 година от местен човек и до сега не е проучвана. След това обаче става интересна за спелеолози и археолози.

"Аз поех един проект, в който да се установи къде има плеизтоцентска гръбначна фауна в нашия район, това е районът на община Чепеларе, за обикновените хора плеизтоцентската гръбначна фауна това са пещерните мечки, елените, хиените и така нататък. При един сондаж, който провеждах тук, за да се установи дали има следи от това нещо, излезнаха следи от археологически артефакти, които след консултация с Археологическия музей в Пловдив и директора му Костадин Кисьов, той сподели че това е интересен археологически обект, тъй като много рядко се намират археологически обекти или пещера специално, която да е пещерно жилище, използвано в продължение на много години, а не просто за укритие или за някакъв кратък период", обясни директорът на Музея на родопския карст Марин Господинов.

Пещерата не е богата на пещерни образувания, но пък дава много храна на археолозите.

"Първите данни са, че имаме обитаване от 13-и век преди Христа до 1-ви век преди Христа, т.е. което означава едно постоянно обитаване в рамките на 1300 години, което за нас това е много важно, тя е била дълго време обитавана и ще е интересно да видим и кога се е срутила, и дали няма и обитавания и по-рано", допълни ръководителят на разкопките София Христева.

БНТ: Разбирам, че намирате останки от глинени съдове, какво още?

"Глинени съдове, животински кости...кости, които дори голяма част от тях са обработвани, вероятно са използвани в бита на хората, които са обитавали пещерата", отговори тя.

Разкопките се финансират от община Чепеларе. А идеята е пещерата да се превърне в атрактивен туристически обект.

"Обектът ще бъде интересен, тъй като той съчетава много неща в него. Съчетава няколко туристически обекта, като това е Националната астрономическа обсерватория, долна станция на лифта, може да бъде комбиниран с пешеходен туризъм, велотуризъм и всякакъв тип друг туризъм. Просто самият обект е стратегически от туристическа гледна точка за развитието на летния туризъм", коментира Марин Господинов.

БНТ: А от ваша гледна точка, от гледната точка на спелеолога, какви са ценните находки тук?

"Ми ценните находки тука специално, това ще бъде една пещера, която наистина ще се проучи качествено. Ще видим, още сме в начален етап. Очакваме да намерим, да потвърдим, има някакви данни за интересни отдавна изчезнали пещерни животни, но все още е много малък материалът, да бъдем сигурни в това нещо", отговори директорът на музея.

Археолозите имат да разкопават още доста пръст. Разкопките вероятно ще продължат и следващата година. А какво ще излезе, тепърва предстои да видим.

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ковид отделението в Русе има само един лекар
В ковид отделението в Русе има само един лекар
Висшата лига разкри процента на ваксинация сред играчите
Висшата лига разкри процента на ваксинация сред играчите