НОВИНИ

До къде стигна ремонтът на Прохода на Републиката?

bnt avatar logo
от БНТ
17:24, 19.10.2021
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Вече втора седмица Проходът на Републиката, който свързва Северна и Южна България, е затворен заради ремонт. Лошото време спря работата за около седмица, но екип на "България в 60 минути" отиде на място и провери какво е свършено до момента, спазени ли са сроковете и ще бъде ли отворен на време.

Над 50 човека със специализирана техника работят вече от две седмици по Прохода Хаинбоаз. Заради дъждовете за кратко ремонтът беше спрян, но въпреки това се очаква той да приключи до края на месец октомври.

"Най-належащата част, заради която затворихме Прохода на Републиката, това са премахването на старите компрометирани скъсани мрежи и съответно да бъдат обрушени и стабилизирани скатовете. Паралелно с тях извършваме и почистване на регули, на окопи, премахване на храсти и растителност. От утре стартира и дейност по изкъртване на асфалтовата настилка и всички тези дейности вървят една до друга“, обясни директорът на Областното пътно управление във Велико Търново инж. Венцислав Ангелов.

Междувременно движението се пренасочва по обходни маршрути и единствено хората, които живеят в населените места около Прохода, могат да преминават със специални служебни бележки, удостоверяващи адресната регистрация. Заради това строителите бързат и обещават да спазят срока.

Шофьорите масово не знаят, че проходът Хаинбоаз е затворен за ремонт

От Пътната агенция са категорични, че този ремонт е изключително важен, тъй като подготвя един от най-важните пътища у нас за предизвикателствата на зимата.

"Всички ние искаме, който тръгва и ползва даден път, да премине от точка А до точка Б по най-бързия и безопасен начин, затова ние се ангажирахме и възложихме тези дейности за безпрепятствено и безопасно преминаване през Прохода“, допълни инж. Ангелов.

Проходът на Републиката е изключително натоварена пътна артерия, по която денонощно преминават между 8000 - 12 000 автомобили. Това налага редовното му поддържане и подготовката за зимния сезон.

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Стажант-репортер: Александра Ничева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец почете българските лекари
Лудогорец почете българските лекари
Официално: На стадионите и в залите само със зелен сертификат
Официално: На стадионите и в залите само със зелен сертификат